eksperimentalni uređaj

Muskov Neuralink dobio dopuštenje za ugradnju moždanih čipova u ljude s paralizom

20.09.2023 u 09:18

Bionic
Reading

Kompanija je u potrazi za ljudima s paralizom kako bi ih testirala u svojem eksperimentalnom uređaju nakon što dobije zeleno svjetlo od neovisnog odbora za reviziju

Neuralink, Elon Muskov startup za ugradnju moždanih implantata kaže kako je dobio dopuštenje od neovisnog odbora za reviziju za početak regrutacije pacijenta za njihovo prvo ispitivanje na ljudima. Kompanija je u potrazi za ljudima s paralizom kako bi ih testirala u svojem eksperimentalnom uređaju u šestogodišnjem istraživanju.

Neuralink je jedna od nekoliko kompanija koje razvijaju sučelje mozak-kompjuter (BCI) kako bi prikupili i analizirali moždane signale. No, bombastična promocija tvrtke milijardera koja uključuje obećanja o razvoju sveobuhvatnog moždanog računala koje bi pomoglo ljudima da drže korak s umjetnom inteligencijom, izazvalo je skepticizam i etičku zabrinutost među neuroznanstvenicima i drugim ekspertima, piše The Guardian.

Prošle godine, Uprava za hranu i lijekove porekla je zahtjev tvrtke za brzim praćenjem ljudskog ispitivanja, ali je u svibnju odobrio Neuralink za izuzeće za ispitivanje koje dopušta uređaju da bude korišteno za kličnička ispitivanja. Agencija nije otkrila kako su njezine početne zabrinutosti riješene.

Neuralink kaže kako traži pacijente s kvadriplegijom zbog vertikalne ozljede leđne moždine ili ALS-om. Sudionicima će se kirurški ugraditi BCI pomoću vlastitog robota u regiji mozga koji kontrolira kretanje s ciljem da im omogući upravljanje računalnim pokazivačem ili tipkovnicom korišteći samo svoje misli. Studija će procijeniti sigurnost i funkcionalnost tehnologije, navodi se u priopćenju.

Priopćenje kompanije stiglo je mjesec nakon primitka odobrenja regulatora za ispitivanje. Njihovo prethodno testiranje na životinjama je pod povećalom, nakon izvještaja kako su testiranja uzrokovala nepotrebnu patnju. Bivši zaposlenici okarakterizirali su testiranja kao 'hakirane poslove', navodeći Reutersu kako su u jednom slučaju uređaj implementirali na pogrešnom mjestu kod svinja što je dovelo do njihove eutanazije.

Optužbe su pokrenule nekoliko istraga, uključujući istragu Ministarstva poljoprivrede o zlostavljanju životinja i Ministarstva prometa zbog pogrešnog rukovanja biološki opasnim materijalima preko državnih granica.

Kompanija nije odmah odgovorila na upite o tome kada i gdje će biti testiranje provedeno ili koliko će sudionika biti uključeno. Ako njihov uređaj dokaže da je siguran za ljudsku upotrebu, mogla bi proći desetljeća prije nego li bude odobren za pacijente izvan testiranja.