SASVIM SLUČAJNO

Šveđani stvorili 'nevjerojatan' novi materijal

08.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Novi materijal izuzetno je porozan i može upijati tekućinu pri veoma niskoj vlažnosti, što ga čini izvrsnim za saniranje mjesta na kojima se izlila neka kemikalija ili nafta

Istraživači sa švedskog Sveučilišta Uppsala objavili su kako su stvorili novi oblik magnezita i nazvali ga upsalit.

Upsalit, ističu istraživači, ima nevjerojatne sposobnosti upijanja te bi ga se moglo koristiti za saniranje pri istjecanju različitih kemikalija, otrovnog otpada ili nafte, ali i za kontrolu vlažnosti u proizvodnji elektroničkih komponenti ili proizvodnji lijekova.

'Pronašli smo amorfni magnezijev karbonat koji se može proizvesti na veoma niskim temperaturama vrlo  jednostavnim procesom', istaknuo je jedan od istraživača, Johan Gomez de la Torre

Do upsalita su, zapravo, došli greškom, kada su nehotice ostavili jedan od neuspješnih projekata u reakcijskoj komori tijekom vikenda. Kada su se u ponedjeljak vratili u laboratorij, otkrili su da se umjesto tekućine stvorio čvrsti gel koji je pokazivao zanimljive sposobnosti.

Nakon godinu dana dorađivanja procesa i ispitivanja materijala, otkrili su da su stvorili materijal koji je porozniji od bilo kojeg materijala u kategoriji zemnoalkalijskih metala.

Osim toga, otkrili su da je materijal ispunjen šupljim porama koje su manje od 10 nanometara, što materijalu daje jedinstvenu sposobnost interakcije s okolišem i veću sposobnost apsorpcije.

Sa Sveučilišta su već najavili komercijalizaciju upsalita kroz svoju kompaniju Disruptive Materials pa bismo ga mogli očekivati u komercijalnoj primjeni već u bliskoj budućnosti.