NEMA BIJEGA VIRUSA

Stvoreno prvo umjetno, sigurno cjepivo!

28.03.2013 u 09:52

Bionic
Reading

Stvaranje cjepiva može biti riskantan posao jer uvijek postoji opasnost da virus pobjegne iz laboratorija

No britanski su znanstvenici jučer objavili da su razvili novu metodu kojom se može stvoriti potpuno umjetno cjepivo koje se ne temelji na zaraznim patogenima. Proizvodnja takvih cjepiva bit će puno sigurnija, a prema prvim rezultatima čini se da bi ono moglo biti čak i kvalitetnije od 'prirodnog'. Naime, prvi prototip cjepiva protiv slinavke i šapa uređen je da bude stabilniji od postojećeg tako da može satima stajati izvan hladnjaka čime je riješen jedan od problema u njegovoj primjeni u zemljama u razvoju.

Prema izviješću predstavljenom u časopisu PLOS pathogens cjepivo je stvoreno pomoću akceleratora čestica Diamond kraj Oxforda koji elektrone ubrzava do brzina blizu brzine svjetlosti. Ovi elektroni zrače snažne rendgenske zrake koje se u laboratoriju koriste za super-detaljne analize atomskih struktura.

'Stvorili smo sveti gral cjepiva protiv slinavke i šapa', rekao je znanstveni direktor u Diamondu Dave Stuart, profesor strukturalne biologije na Oxfordu. 'Ovaj rad će imati veliki i trajan utjecaj na razvoj cjepiva jer bi ista tehnologija trebala biti primjenjiva i na druge viruse iste obitelji poput poliovirusa i ljudskog virusa slinavke i šapa koji je trenutno endemičan u jugoistočnoj Aziji.'

Virusi su obično nestabilni i krhki, međutim, obitelj picornavirusa, kojoj pripada i virus slinavke i šapa, dovoljno je otporna da se može istraživati rendgenskom kristalografijom. Zahvaljujući tome znanstvenici mogu otkriti njihove ključne proteine i stvoriti cjepivo koje će potaknuti obrambeni sustav da uništava patogene.

'Postojeća cjepiva protiv dječje paralize za čiju se proizvodnju koriste živi virusi predstavljaju opasnost za trajno istrebljenje patogena jer se oni ponovno mogu javiti u populaciji', objasnio je britanski virolog dr. Andrew Macadam iz National Institute for Biological Standards and Control. 'Svaka strategija koja umanjuje mogućnost slučajnog oslobađanja virusa neće samo svijet učiniti sigurnijim već će također sniziti prepreke za proizvodnju jeftinijih cjepiva'.