ŽIVOT POD KONTROLOM

Stvorena prva životinja s umjetnim genskim kodom

13.08.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Britanski su znanstvenici po prvi put stvorili životinju koja u svojem genetskom kodu ima umjetne informacije

Ova revolucionarna tehnika trebala bi biolozima omogućiti puni nadzor nad svakim atomom molekula koje se stvaraju u živim organizmima.

Istraživanje tima sa Sveučilišta Cambridge provedeno na crvima oblićima predstavljeno je u časopisu Journal of the American Chemical Society

Crvi oblići Caenorhabditis elegans dugi su samo jedan milimetar i sastoje se od samo tisuću stanica. Znanstvenici su produžili njihov genetski kod na takav način da na temelju njega životinje stvaraju biološke molekule kakvih inače nema u prirodi.

Geni su dijelovi DNA pomoću kojih organizmi iz aminokiselina stvaraju proteine. Prirodni organizmi koriste samo 20 aminokiselina koje u različitim kombinacijama stvaraju na desetke tisuća proteina potrebnih za održavanje života.

No voditelji istraživanja dr. Sebastian Greiss i dr. Jason Chin reprogramirali su genski sustav crva tako da uključi i 21. aminokiselinu kakva se ne može naći u prirodi.

Dr. Chin iz Laboratorija za molekularnu biologiju (u kojem su Francis Crick i James Watson prvi put otkrili strukturu DNA) smatra da bi se ova tehnika mogla koristiti za potpuno kontrolirano dizajniranje proteina.

Fluorescentni crv oblić

Genetski kod DNA sastoji se od četiri slova: A, C, G i T. Genska mašinerija očitava ih u obliku riječi sastavljenih od tri slova, koje se zovu kodoni, a svaka označava određenu aminokiselinu koja će biti ugrađena u protein koji se stvara. U svojem izviješću tim je objasnio kako se jedno od ovih slova u životinji može izmijeniti tako da ga stanice čitaju kao uputu da ugrade neprirodnu aminokiselinu.

U britanskom eksperimentu umjetni protein koji se stvarao u stanicama crva sadržavao je fluorescentnu boju koja je svijetlila pod ultraljubičastom rasvjetom i tako potvrdila da je genetski zahvat uspio.

Sličan pothvat ranije je izveden u bakteriji E.coli, ali nikada na životinji. Znanstvenici smatraju da će studija omogućiti stvaranje dizajniranih proteina koji će se, između ostalog, moći kontrolirati svjetlom. Britanski tim tako planira stvoriti stanice neurona koje će se moći uključivati i isključivati laserskim impulsima.