SIGURNOSNI PROPUST

Stručnjaci su otkrili prijetnju koja vreba preko Wi-Fi-ja: Dronovi će moći skenirati uređaje kroz zidove

05.11.2022 u 10:12

Bionic
Reading

Za špijunski pothvat potrebni su tehničko znanje, dron i ponešto jeftine elektroničke opreme

Otvorenost Wi-Fi mreža prema ostalim uređajima mogla bi predstaviti ozbiljnu sigurnosnu prijetnju. Stručnjaci sa Sveučilišta Waterloo otkrili su sigurnosni propust u mrežnom standardu koji napadačima dozvoljava praćenje uređaja kroz zidove. Ovom se metodom može prepoznati lokacije svih uređaja u dometu od metra provjerom vremena potrebnog za automatski odgovor na kontakt, što radi i na mrežama zaštićenima lozinkama.

Na ovaj se način može otkriti koji su uređaji spojeni u sobi te čak pratiti kretanje osoba ako koriste smartfone ili pametne satove.

Znanstvenici su ovaj propust testirali instalacijom uređaja za skeniranje po imenu Wi-Peep na dron kupljen u dućanu. Robotska je letjelica poslala nekoliko poruka svakom uređaju koji je obletjela, otkrivši pozicije uređaja u svakoj sobi. Lopovi koji koriste ovako modificirane dronove mogli bi pronaći mjesta za krađu provjerom prisutnosti ili odsutnosti kamera, kao i drugih znakova da je soba nadgledana ili da se u njoj nalaze ljudi.

Sustav bi se također mogao zlorabiti za praćenje zaštitara ili čak špijuniranje konkurentskih hotela provjerom broja zauzetih soba, piše Engadget.

Dosad smo imali druge pokušaje zlouporabe Wi-Fi-ja, no tim tvrdi da za takve stvari često trebaju veći i skuplji uređaji koji bi mogli otkriti lopove. Wi-Peep za rad treba samo dron i oko 15 eura vrijednu elektroničku opremu koja uključuje dva Wi-Fi modula i regulator voltaže. Uljez bi na ovaj način mogao jako brzo skenirati zgradu bez otkrivanja svoje prisutnosti.

Istraživanje koje je predvodio dr. Ali Abedi poziva kompanije da promijene standard za Wi-Fi kako bi se spriječilo 'kontaktiranje stranaca' s uređajima. Za takvo što bi, kažu stručnjaci, trebalo nekoliko godina, no postoji drugo rješenje - Abedi predlaže da proizvođači hardvera u uređaje ubace nasumično vrijeme odgovora.

Šanse da će provalnici koristiti dronove za skeniranje vašeg doma u ovom trenu nisu prevelike, što znači da proizvođači hardvera imaju malen, ali krucijalan vremenski prozor za sprečavanje ovakvih metoda špijuniranja.