MREŽA U USPONU

Mastodon je u jednom danu privukao 70.000 novih korisnika. Može li postati novi Twitter?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 02.11.2022 18:35
  • Objavljeno 02.11.2022 u 18:35
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Šest godina stara društvena mreža decentralizirana je, što znači da njome ne upravlja jedna tvrtka, organizacija ili osoba

Otkad je Elon Musk preuzeo Twitter, dio njegovih korisnika u potrazi je za aplikacijom koja će ga zamijeniti. Dobrih alternativa nema naročito puno.

Suosnivač Twittera Jack Dorsey testira novu aplikaciju Bluesky, ali zasad nije poznato kad bi mogla biti dostupna široj javnosti.

Korisnici upućeniji u tehnologiju okupljaju se na Mastodonu, šest godina staroj društvenoj mreži popularnoj među ljevici sklonim zajednicama.

Riječ je o decentraliziranoj aplikaciji Nijemca Eugena Rochka, a koja nije pod nadzorom jedne tvrtke ili osobe. Dobila je više od 70 tisuća novih korisnika dan nakon što je Musk preuzeo Twitter.

Možda bi ih bilo i više, ali brojnim ljudima je i dalje teško savladati decentralizirani softver. Naime Mastodon nije jedno web odredište, već mreža tisuća njih. Njima upravljaju različiti entiteti te mogu međusobno komunicirati bez središnjeg sustava.

A problem su i drukčiji nazivi. Umjesto tvita, tu je toot, recimo. Pojedino web odredište je instance, a prostor u kojem se nalaze fediverse (kraće, Fedi).

Nije bez rizika

Kad se ulogirate, prvo morate odabrati web poslužitelj (server). Postoje općeniti, kao mastodon.social, kao i oni posvećeni pojedinim temama (kpop.social ili linuxrocks.online, naprimjer).

Neki su pomalo bizarni. Recimo, na dolphin.townu je dozvoljeno samo korištenje slova 'e'.

Server postaje dio vašeg korisničkog imena. Vidjet ćete tako tootove ljudi koji su na vašem poslužitelju, ali ne iz cijelog fediverzuma. No možete slati tootove ljudima na drugim poslužiteljima.

  • +4
  • +1

Elon Musk

Izvor: Profimedia / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Korištenje Mastodona nije bez rizika. Ako, primjerice, vaš poslužitelj prestane funkcionirati, izgubit ćete sve što ste pohranili na njega.

Također, administrator pojedinog poslužitelja ima potpunu kontrolu nad svime što radite, što uključuje mogućnost blokiranja sadržaja, praćenja privatnih poruka i brisanja korisničkog računa.

Stoga je preporučljivo provjeriti tko vodi server na koji se želite priključiti.

Moguće zlorabe

Tehnički bilo tko može pokrenuti novi poslužitelj na Mastodonu. No ako se želi naći na popisu provjerenih servera, mora prihvatiti set pravila Mastodon Server Covenant, a koji traži aktivno moderiranje protiv rasizma, seksizma, homofobije i transfobije.

To ne znači da neće biti zlorabljen. Prije tri godine Gab, društvena mreža koja promiče ideju nadmoći bijele rase, počela je koristiti Mastodon. Odgovorni u Mastodonu nisu ih u tome mogli spriječiti, ali brojni veliki serveri odlučili su se odspojiti od Gabovih.

Mastodonov računalni kod također je ugrađen u Truth Social, društvenu mrežu bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Zbog načina na koji je dizajniran, Mastodon je teško financirati. Stoga je teško zamisliti da će u dogledno vrijeme ozbiljnije konkurirati Twitteru, piše Guardian.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!