DIGITALNE TENZIJE

Stručnjaci: Katastrofalan kibernetički rat između Rusije i Ukrajine još nije počeo, ali...

10.03.2022 u 13:04

Bionic
Reading

Stručnjaci navode da će otvoreni kibernetički rat između Rusije i Ukrajine završiti uništenjem većine tamošnjih računalnih sustava

Vojni sukob između Rusije i Ukrajine mogao bi se preseliti i na internet. Stručnjaci koji pažljivo prate digitalne aktivnosti zaraćenih država boje se dugotrajnog kibernetičkog konflikta koji bi mogao trajati dugo nakon zadnjeg ispaljenog metka, piše Guardian.

Joe Biden upozorio je Rusiju da je 'SAD spreman odgovoriti' na bilo koji napad na njihovu infrastrukturu' nakon što su mnogi godinama najavljivali potencijalni 'kibernetički Pearl Harbor'. Trenutna situacija je, unatoč strepnjama, relativno mirna.

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

'Premda bi isključivanje te opcije bilo naivno, do danas nismo vidjeli destruktivne napade na ukrajinsku infrastrukturu', rekao je Glenn Gerstell, bivši glavni savjetnik NSA-e i CSS-a.

Strahovi vezani uz potencijalni kibernetički rat poduprti su dugom poviješću ruskih hakerskih napada. Rusija je odgovorna za velik napad na ukrajinsku energetsku mrežu 2015. u koordinaciji s odsijecanjem Krima. Moskva je 2017. također u Ukrajinu odaslala virus NotPetya i on se s vremenom proširio cijelim svijetom.

Nadalje, nevladini ruski hakeri povezani su s nekoliko napada, uključujući onaj na američki Colonial Pipeline. Rusija je prije invazije izvršila nešto više od 70 napada na ukrajinske stranice, a odvojeni napad ciljao je ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo obrazovanja. Ovi napadi, prema Aaronu Turneru iz kalifornijske kompanije za kibernetičku sigurnost Vectra, nisu bili 'katastrofalni' zato što nitko ne želi postati 'onaj koji baca prvi kamen' u globalnom kibernetičkom ratu.

'Vjerojatno smo došli do točke u kojoj su obje strane shvatile da eskalacija napada može značiti početak ozbiljnijih kibernetičkih napada koji će uzrokovati urušavanje sustava na obje strane bojišnice.'

Mnogo napada je - propalo

Državne su snage također bolje pripremljene za kibernetičke upade, što znači da je velik broj onih većih jednostavno propao, kažu stručnjaci. SAD je, recimo, investirao milijarde u sustave za kibernetičku obranu - bila ona vezana uz privatne ili javne resurse. Ukrajinci su nakon napada na električnu mrežu sedam godina proveli pojačavajući kibernetičku infrastrukturu.

'Puno je truda i planiranja investirano u pripremu za kibernetičke napade', rekla je Theresa Payton, stručnjakinja za kibernetičku sigurnost i bivša voditeljica odjela za informacije u Bijeloj kući. 'Ako doživimo udar na kritičnu infrastrukturu, postoje protokoli kojima se mogu izbjeći produljene nestašice usluga i resursa.'

Lažne informacije

Rusija također investira puno više sredstava u koordinirano dezinformiranje, kaže Payton. Velik broj američkih kompanija bio je prisiljen poduzeti korake nakon što su ih ukrajinski dužnosnici zamolili za pomoć zbog ruske kampanje dezinformiranja koja je eskalirala na svim njihovim platformama.

Stručnjaci za dezinformacije objavljuju da Rusija vodi koordiniranu kampanju kojom gura lažne priče o invaziji na Ukrajinu, uključujući videa. Ruski dužnosnici blokirali su svima pristup društvenim medijima kako bi zaustavili širenje informacija koje ne podržavaju službenu državnu verziju događaja.

  • +17
Posljedice bombardiranja Mariupolja Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gerstell kaže da ga ne bi čudilo da Putin u nekom trenu zamijeni dezinformacije destruktivnijim napadima. Udar na infrastrukturu mogao bi se tretirati 'isto kao fizički napad bombom ili raketom', a propaganda spada u sivo područje. 'Riječ je o djelovanju ispod praga ratnog čina, ali su svejedno vrlo maliciozni i štetni', rekao je.

Payton također tvrdi da, premda sad nema ozbiljnih napada, ne znači to da ih neće biti u budućnosti. Hrpa tajnih operacija, pogotovo onih većih, dugo traju - u slučaju Solarwindsa, primjerice, ruski napad na američke organizacije počeo je u ožujku te je postao očit tek u prosincu.