ZAMRZNUTA U VREMENU

Strašna buba ostala ista 100 milijuna godina!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 15:42
  • Objavljeno 04.02.2011 u 13:29
zrikavac mesožder

zrikavac mesožder

Izvor: Screenshot / Autor: Wikipedia

Znanstvenici su otkrili 100 milijuna godina star fosil pretka velike bube mesožderke koja i danas živi na jugu Azije, sjeveru Indokine te u Africi

Ostaci pronađeni na sjeveroistoku Brazila pokazuju da se ovaj kukac gotovo uopće nije promijenio od vremena dinosaurusa u razdoblju krede, neposredno prije razdvajanja superkontinenta Gondvane.

Otkriće je predstavljeno u časopisu ZooKeys.

'Zrikavci schizodactylidae pripadaju skupini kukaca zastrašujućeg izgleda srodnih cvrčcima i skakavcima iz reda orthoptera', rekao je voditelj istraživanja Sam Heads entomolog Prirodoslovnog muzeja u Illinoisu.

'Ime su dobili po rascijepljenim nogama koje im omogućuju da svoja velika tijela održavaju i pokreću po pješčanim površinama dok love svoj plijen.'

Iako se fosil razlikuje od današnjih srodnih zrikavaca, razlike su neobično male, što znači da je kukac najmanje 100 milijuna godina proveo u svojevrsnom evolucijskom zastoju.

Hwaja Goetz

Hwaja Goetz

Izvor: Screenshot / Autor: Hwaja Goetz

Neka ranija istraživanja pokazala su da je područje u kojem su ostaci pronađeni u vrijeme krede bilo monsunsko, što znači da se uvjeti života schizodactylusa milijunima godina gotovo uopće nisu mijenjali pa ni kukac nije morao evoluirati kako bi se prilagodio.

 

Suvremeni potomci schizodactylusa uglavnom nastanjuju pustinjska ili pjeskovita staništa. Danju se od sunca skrivaju pod kamenjem, a noću love. Istraživanja su pokazala da neke vrste gotovo isključivo konzumiraju hranu životinjskog podrijetla.

 

Koliko je fosil sličan današnjim zrikavcima, jasno se može vidjeti usporedbom dvije snimke - gore lijevo i dolje desno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi