PRODUKTIVNOST PRIJE SVEGA

Što nam sve donosi svježe predstavljeni iOS 11?

06.06.2017 u 12:54

Bionic
Reading

Toliko noviteta je Apple pripremio za sljedeće izdanje svoje mobilne platforme da ih ni u dvosatnoj WWDC prezentaciji u San Joseu nisu stigli sve objaviti. Ono što je najbitnije jest to da po prvi put u iOS stižu neki detalji s macOS-a, umjesto obrnute priče. iUređaji poput iPada bit će produktivniji i moćniji no ikad. Što je sve novoga?

Developeri se mogu početi igrati sa novopredstavljenom platformom iOS 11 u beta izdanju već danas, no krajnji potrošači će ju dobiti na podržane iUređaje tek na jesen. Odmah na početku valja istaknuti podržane uređaje. U svijetu pametnih telefona, riječ je o iPhoneu 5s i novijima, dok je kod iPada riječ od iPada pete generacije prema novijima. Jasno, tek iPadi u Pro izdanju moći će iskoristiti sve napredne značajke koje donosi iOS 11, a njih je jednostavno gomila. 

Dok je iOS 'desetka' lani donijela poboljšanja vezana za integrirane aplikacije poput Mapsa i Messengera te Lock Screen, ove godine Apple se posebno posvetio svijetu produktivnosti. Zapravo, za iPhone novo izdanje mobilne platforme iz Cupertina nije ni blizu toliko bitno koliko za iPad, iako je i tu noviteta pregršt. 

Svijet produktivnosti na iPadu (Pro)

Možda im prodaja tableta pada već neko vrijeme, no u Appleu su možda ipak prokljuvili što napredni potrošači danas žele - veću razinu produktivnosti. Upravo zato su otkrili Pro liniju tableta, no srž svega ipak čini softver. iOS 11 donosi niz dobrodošlih značajki s macOS računala. Uobičajeno ležište za tek nekoliko aplikacija sada je praktički preneseno s macOS-a. Dock je veći no ikad, no što je bitnije donosi i dodatnu funkcionalnost, posebno u radu s više aplikacija istovremeno. 

Drag-and-drop značajka ključna je za veću produktivnost. Korisnici će moći imati otvoreno nekoliko aplikacija, među kojima će moći povlačiti sadržaj poput linkova, tekstova i slika u druge dokumente. Štoviše, iPadi će postati pravi multitasking tableti sa Slide Over značajkom, gdje će korisnici moći primati i odgovarati na poruke, dok primjerice obrađuju fotografiju u nekoj aplikaciji. 

App Switcher je novo sučelje za sve otvorene aplikacije, slično Mission Controlu s macOS-a: 

Tu je i Files app za iPad, kojim će korisnici na brz i jednostavan način moći pristupiti datotekama s iClouda, ali i drugih servisa poput Dropboxa, OneDrivea, Google Drivea i drugih servisa. Korisnici će uvijek imati i pregled nedavno pristupljenim dokumentima, što će samo povećati razinu produktivnosti. 

Apple Pencil će s novim iOS izdanjem dobiti i proširenu mogućnost. Primjerice, Notes app će prepoznavati rukopis i učiniti ga pretraživim. Kada korisnik u polje za pretraživanje počne tipkati nešto napisano rukom (tj. olovkom), iPad će mu prikazati upravo dokument gdje je prepoznao napisano. 

Svijet vezan uz kamericu

Sve vezano uz snimanje fotografija i videa doživjelo je nadogradnju, kao i neke integrirane aplikacije koje koriste te mogućnosti. 

Camera app tako je nadograđen s podrškom za HEVC (High-Efficiency Video Coding), što u praksi znači dvostruko bolju kompresiju bez gubitka kvalitete video prikaza. 

Slično tome, Photos app na iOS 11 podržava novu tehnologiju - HEIF (High-Efficiency Image File Format). Kamerice novijih uređaja (iPhone 7, noviji iPad Pro) tako će moći snimati foto materijal koji će zauzimati manje spremišnog prostora, bez gubitka kvalitete. 

Live Photos značajka nije nova, no nadograđena je tako da korisnici mogu iskoristiti računalne algoritme za stvaranje kratkih animiranih petlji bolje no ikad. Posebno je zanimljiva i mogućnost postavljanja duge ekspozicije koja je zapravo simulirana. 

Ah da, Apple je ušao i u svijet proširene stvarnosti (Augmented Reality) svojim dodacima, no o tome nešto više po testiranju sustava. Recimo samo da će iOS 11 funkcionalnost osigurati i mogućnost skeniranja dokumenata položenih na stol pod kutom - uz prepoznavanje (korekciju) kuta i izvrsnu kvalitetu. 

Siri i dalje uči

Virtualni pomoćnici možda nisu toliko jasno vidljivi u svakodnevici, no itekako doživljavaju eksploziju na svim platformama. U Appleu su svjesni i toga i vrlo aktivne konkurencije, te su na ovogodišnjem WWDC-u potvrdili glasine kako su radili na nadogradnjama za Siri. Appleova digitalna pomoćnica je sad inteligentnija no ikad. 

Siri će učiti od svakog korisnika pojedinačno - o njegovim navikama, onom što voli čitati među novostima i drugim radnjama na iUređajima. Za primjer je Apple pružio detalj da, kada korisnik pretražuje Island u internetskom pregledniku u odjeljku za novosti može naći brdo novih detalja vezanih uz tu zemlju. Štoviše, iOS 11 će potom prilagoditi i tipkovnicu tako da se lakše mogu pisati strane riječi (islandski). 

U Appleu su odlučili poboljšati i glas, koji je sad prirodniji i bliži ljudskom, zahvaljujući činjenici da se riječi mogu izgovarati s različitim tonom. 

Korisnici će na novom izdanju platforme iOS moći pitati Siri i da im prevede nešto na neki jezik. Za početak će podržani biti kineski, francuski, njemački, talijanski i španjolski.

Za one čiji izgovor Siri ne prepoznaje tako lako, moći će iskoristiti i novu značajku za tipkanjem upita pod Accessibility postavkama. 

K tome, ako unutar aplikacije Messages korisnici pričaju o plaćanjima, Siri će predložiti korištenje Apple Paya za primanje ili slanje novca.

Pipci Apple Paya su posvuda

Taman kako su fintech (financial tech) startupi počeli osvajati svijet svojim uslugama jednostavnog i brzog prebacivanja novca, Apple je odlučio pokopati njihove aplikacije integriranjem mogućnosti izravnog slanja/primanja novca drugim Apple Pay korisnicima na platformi iOS 11. 

Na ovaj način je moguće jednostavno podijeliti troškove s drugima za vrijeme izlaska vani, a sve što je potrebno za autorizaciju je otisak prsta preko TouchID senzora, no plaćanje se može izvesti i kroz nosivi gadget Apple Watch. Jasno, spomenuti startupi još uvijek imaju Android, a tu je i činjenica da se Apple Pay ipak širi polako (ali sigurno). Nova funkcionalnost isprva će biti dostupna tek u SAD-u. 

(Dobrodošle) izmjene sučelja

Van posebnog izdanja iOS platforme za iPad, sučelje nije doživjelo neke radikalne izmjene. Ipak, Lock Screen je poboljšan tako da korisnici mogu vidjeti baš sve obavijesti na jednom mjestu.

Nasreću, Apple je odlučio redizajnirati Control Center sučelje. Nažalost, način na koji je to izveo nije idealan. Gomila widgeta za kontrolu nekih osnovnih parametara uređaja već po prikazivanju naišla je na otpor iz dizajnerske zajednice, no u Appleu imaju konačnu riječ. Ono što je pak zgodno je to da Control Center sada koristi i 3D Touch funkcionalnost pa će korisnici jačim pritiskom zaslona na neku od funkcija dobiti ili veći prikaz za finije postavke ili dodatne opcije. K tome su neki od widgeta i prilagodljivog karaktera - što na ranijim izdanjima iOSa jednostavno nije bilo moguće.

App Store je jedan od detalja koji je redizajniran iz temelja, no opet poznat. Appleova trgovina aplikacijama sada je poprimila izgled Apple Music appa, gdje korisnici na pregledniji način mogu vidjeti istaknute aplikacije i igre dana. Tu je i Daily List, koji će korisnicima pružiti dnevne preporuke koje odaberu Appleovci.

Još moćnija tipkovnica

iOS 11 (napokon) će donijeti i tipkovnicu koja će olakšati tipkanje palcem jedne ruke. Na iPad pak stiže i QuickType funkcionalnost, koja će korisnicima omogućiti brzo klizanje prstom niz tipke kako bi se dobili simboli i brojevi koji se inače kriju. Sve ovo bi moglo drastično poboljšati brzinu i lakoću tipkanja, bez potrebe za ulaskom u zaseban mod prikaza tipkovnice (simboli i brojevi). 

Apple Maps sigurniji i pametniji

Apple Maps svojom pojavom prije koju godinu nije ulijevao povjerenje, no u Cupertinu vjeruju kako se mogu nositi s kvalitetom koju donose Google Maps ili HereWeGo kartografski sustavi. 

U skladu s tim, Apple je sad pored uobičajenih vanjskih prikaza unio i planove interijera nekih trgovačkih centara. Za uobičajeno prometovanje Apple Maps sad vozače može upozoriti o detaljima za skretanje - tj. u kojoj točno prometnoj traci mora biti, te koje je ograničenje brzine na nekom dijelu. Trenutno nije jasno koje sve dijelove svijeta Appleovo rješenje pokriva u tom smislu. 

Što se sigurnosti tiče, Apple vjeruje kako korisnici ne bi smjeli upravljati vozilom i čačkati po mobitelu te su u iOS 11 ubacili i Do Not Disturb While Driving opciju. Ona će automatski pogasiti prikaz svih obavijesti za vrijeme vožnje i automatski odgovoriti na poruke te informirati kontakte kako će se vozač javiti po završetku vožnje. 

Prvi pogled na developersku betu platforme iOS 11 Autor: Nick Ackerman

Bilo kako bilo, Apple je otkrio tek dio iOS noviteta na glavnoj prezentaciji, a developeri će stvari otkrivati u mjesecima koji slijede. U slučaju da neke funkcije budu prenestabilne ili jednostavno bugovite, postoji mogućnost da će do finalizacije proizvoda biti i uklonjene. S druge strane, jesen uz službeno širenje naodgradnje iOS 11 nije toliko daleko.