WWDC 2017

Apple nam je predstavio šest novih stvari, evo tko je najviše zasjao

05.06.2017 u 21:23

Bionic
Reading

Novi iOS, poboljšana Siri, nabrijaniji iMac modeli uključujući i iMac Pro koji stiže u prosincu predstavljeni su na konferenciji u San Joseu. Poseban naglasak dan je virtualnoj stvarnosti, novoj iPad zvjerki te prvi put viđenom pametnom zvučniku HomePod

Pomalo neobičnim filmom u kojem svijet pozivaju na kreiranje novih aplikacija otvorena je ovogodišnja Appleova WWDC konferencija u San Joseu na kojoj je predstavljeno šest glavnih vijesti.

 

Autor: Apple

'Ovo će biti najbolja i najveća konferencija dosad', najavio je šef Applea Tim Cook pozdravivši 16 milijuna registriraniih developera, od kojih je Apple zajednici tri pristupilo samo lani.

Na konferenciji, koja je okupila 53. 000 developera, s najviše prisutnih studenata ikad, predstavljeni su i najmlađi developer Yuma Soerianto koji ima tek 10 godina te najstarija developerica Masako Wakamiya iz Japana koja je s 82 godine ove godine napravila svoju prvu aplikaciju.

'Appleu ide fantastično' kazao je Cook najavivši čak šest važnih vijesti.

1. Amazon i tvOS

Prva se vijest ticala tvOS-a, odnosno suradnje s Amazonom koji dolazi na ovu platformu.

2. Apple Watch

Što se Apple Watcha tiče, Cook navodi kako je to najprovadavanji pametni sat kojim su korisnici i najviše zadovoljni. Novi WatchOS 4 pametno bira što će biti na ekranu. Aplikacije aktivnosti puno su personaliziranije, s mjesečnim izazovima. Pametni sat može se povezati s uređajima u teretani i prikupljati podatke sa sprava. Što se glazbe tiče, automatski se osvježavaju liste prilagođene ukusu.

3. Mac

'Nikada nije postojao kompjuter poput iMaca, a u njegovu srcu je MacOS', najavio je Cook. Najnoviji MacOS zove se High Sierra koja se zasniva na nadograđenoj tehnologiji i brzini te čini Safari najbržim browserom na svijetu. Safari sada blokira iritantne video uratke koji se automatski pokreću te inteligentno sprječava praćenje. Najveća nadogradanja odnosila se na Photo aplikaciju gdje je omogućeno bolje prepoznavanje lica, sinkronizacija te mnogobrojne opcije uređivanja. Predstavljen je i novi Apple File System (APFS) koji bi značajno trebao pridonijeti ubrzanju rada s datotekama.

Novi iMac ima sedmu generaciju Intel procesora, do 50 posto brži SSD disk uz značajnu nadogradnju grafike. Njegovu snagu demonstrirali su prikazom virtualne stvarnosti Industrial Light and Magic koristeći najjači model iMac-a.

Kaby Lake procesor nalazi se i na novim MacBook laptopima, uz značajnu nadogradnju grafike. Novi MacBook modeli dostupni su od danas.

Novi iMac Pro proglašen je najljepšim i najmoćnijim Macom ikada napravljenim  - dolazi s do 18 jezgrenim Xeon procesorom i Radeon Vega grafikom, a najjeftinija verzija koštat će 5.000 dolara, s isporukom u prosincu.

WMDC 2017 Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

4. iOS 

Četvrta vijest zakuhala je atmosferu, a odnosila se na novi operacijski sustav. iOS 11 donosi promjene u poruke koje će se automatski sinkronizirati sa svih uređaja, a isto tako će i nestajati ako to želite. ApplePay integriran je u iMessages gdje se može slati i primati novac. Siri je pak dobila novi glas te daje više rezultata na upit. Njena nova sposobnost je prijevod na kineski, francuski, njemački, španjolski i talijanski. Nova Siri također razumije i predviđa buduće potrebe bazirano na lokaciji i kalendaru i svoje spoznaje dijeli sa svim ostalim uređajima iz Apple eko sustava. Predstavljen je i novi format spremanja slika s do dva puta boljom kompresijom te mogućnost uređivanja live fotografija. Najveću modifikaciju doživio je Control Center, koji pruža više mogućnosti zbog integracije s 3d touchem.

App Store dolazi potpuno redizajniran, s novom početnom stranicom Today, a tu su i igra dana i aplikacija dana. Predstavljena je i podrška za proširenu stvarnost na iPhoneima i iPadima te će preko noći ti uređaji postati najveća platforma za proširenu stvarnost. 

5. iPad Pro 

Autor: Apple

Predstavljena su dva modela iPada, no naglasak je stavljen na onaj manji čiji je ekran 20 posto veći od prethodnika i veličine je 10.5 inča, težine oko 450 grama i gotovo bez obruba. Brzina osvježivanja ekrana poboljšala se sa standardnih 60 na 120 slika u sekundi. Novi iPad dolazi s 30 posto bržim procesorom i do 40 posto poboljšanom grafikom u odnosu na prethodno izdanje. Ima istu kameru kao i Iphone 7 te se dvostruko brže puni. Najveća nadogradnja softvera za iPad dosad donijela je brojne novitete - poznati Dock s MacOS-a sada je stigao na iPad. Multitasking je najimpresivniji dosad viđen na mobilnim uređajima ili tabletima, a na njemu će se moći drag and drop-ati skoro sve. Novi softver tako je omogućio ovom iPadu da se po produktivnosti približi laptopu ili desktop računalu. 

6. Pametni zvučnik HomePod

Na konferenciji WMDC predstavljen je i potpuno novi proizvod iz Applea - HomePod. Zadaća mu je u novom ruhu  uvesti glazbu u domove, a dolazi s A8 procesorom. Ima svijest o prostoru tako da zvuk može prilagoditi mjestu na kojem se nalazi. Pametni zvučnik ima čak 6 mikrofona pomoću kojih možete razgovarati sa Siri čime mu je dana funcija kućnog pomoćnika koji može ogovoriti na brojna pitanja. Cijena je 350 dolara.

Autor: Apple