INTERNET STVARI

Što nam stiže nakon 4G mreža?

25.05.2015 u 10:17

Bionic
Reading

Ok, jasno, može se računati s tim da mobilne mreže sljedeće generacije donose značajna poboljšanja u brzini prijenosa podataka. No one su već sada zahvaljujući širenju 4G LTE mreža više no dovoljno dobre za prijenos visokokvalitetnog HD sadržaja i učitavanje različitih datoteka s interneta. Što onda značajno sprema budućnost, peta generacija? Razloga za uzbuđenje ipak ima mnogo

Nove generacije mobilnih mreža se, onako ugrubo pojavljuju svakih desetak godina. Razvoj današnjih 4G sustava je zapravo počeo 2001./2002. godine, u više segmenata – i što je bitnije – bio je vrlo dobro prihvaćen kao takav. Početak razvoja pete generacije mreža je bio nešto težeg karaktera.

Naime, dok neka tijela poput NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance) vjeruju da će za 5G mreže sve biti spremno do 2020. godine i za potrebe potrošača i poduzeća, postoje i skeptici, koji smatraju da nema dovoljno mjesta za širenje kanala i novih frekvencijskih opsega.


No, baš kao što je to bio slučaj s početkom razvoja 4G mreža, na sljedećoj generaciji radi hrpa organizacija, institucija i inovatora diljem svijeta, a vizija o tome što bi trebalo činiti okvir novog standarda sve je jasnija. Vrtoglava brzina prijenosa podataka bi mogla biti tek (poželjnom) nuspojavom, a najbitnija bi mogla biti kvaliteta povezanosti, stabilnost i u konačnici - kapacitet.

U Internet of Things (IoT) eri, čini se kako će 5G mreže igrati još značajniju ulogu u povezanosti svega. Pametni gradovi s tisućama i tisućama senzora, minijaturni gadgeti za dom i zdravlje, automobili koji komuniciraju jedni s drugima, reaktivne površine, roboti, daljinska kirurgija, augmented i virtualna stvarnost, sve ovo samo je dio jednadžbe. Posebnost 5G mreža bi trebali biti još i vrlo niska latencija uz značajne uštede u potrošnji električne energije (do 80 posto!).


Usprkos skeptičnosti vezanoj za 5G od prije dvije-tri godine, s polaganim ali sigurnim širenjem 4G mreža, pozornica je sve spremnija. Južnokorejsko Ministarstvo obrazovanja, znanosti i tehnologije je lani objavilo kako planira investirati čak milijardu i pol dolara u razvoj tehnologija vezanih uz mreže sljedeće generacije. Štoviše, plan je osposobiti testne mreže do 2017. godine, a baš prema prvim prognozama za ulazak u sljedeće desetljeće bi 5G trebao biti komercijalno dostupan.

U sklopu novih strategija, tijela EU su nedavno također zacrtala kako bi se do 2020. godine trebalo računati s početkom primjene novih tehnologija vezanih uz 5G mreže. Da stvar ne bi stala na tome, EU i Južna Koreja su potpisali vrlo značajan sporazum o suradnji na razvoju 5G mobilnih tehnologija.

Sportska događanja će igrati bitnu ulogu u razvoju novih mreža

Neki su otišli i korak više od toga. Kineski proizvođač Huawei, inače značajna figura u svijetu razvoja i širenja mreža i vezane infrastrukture, je primjerice ostvario suradnju s najvećim ruskim telekomom. Huawei i Megafon tako planiraju pilot-mrežu pete generacije do kraja 2017. godine, a prema svemu sudeći trebala bi biti spremna za demonstraciju tijekom FIFA World Cup 2018 natjecanja.

Japanski NTT Docomo je već najavio kako želi 5G pokrivenost za Olimpijske igre 2020. godine.

4G mreže su omogućile istinski brz pristup internetu i sasvim sigurno će evoluirati još neko vrijeme. No, ono što budućnost donosi vezano je uz još bolju, gotovo znanstveno-fantastičnu komunikaciju 'hologramima' i obradu podataka. Živi bili – pa vidjeli.

Hrvatski Telekom je među prvima u Europi usvojio LTE standard četvrte generacije u mobilnim telekomunikacijama i danas upravlja 4G mrežom koja je dostupna velikom dijelu stanovnika Hrvatske. Potkraj prošle godine investirao je i u kupnju dodatnog radiofrekvencijskog spektra na natječaju HAKOM-a, što je omogućilo udvostručenje brzine pristupa mobilnom internetu.

Još u ožujku 2012. HT je pustio u rad prvu komercijalnu 4G mrežu u Hrvatskoj baziranu na tehnologiji LTE koja korisnicima donosi do 10 puta veće brzine prijenosa podataka od dotadašnjih. Samo za informaciju tehnologija LTE predstavlja četvrtu generaciju mobilnih mreža (4G) te korisnicima pruža jedinstveno iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka, kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (Youtube, mobile TV i sl.), usluga u oblaku, mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim standardima Web 2.0.

LTE osigurava impresivne brzine (uz vršne brzine prijenosa podataka od 173 Mbps za downlink i 58 Mbps za uplink, što je 10 puta brže od HSPA brzina) i time omogućuje korištenje svih danas dostupnih podatkovnih aplikacija na zaslonima mobilnih uređaja.

Pročitajte i ovo: