PORUKE NA ANDROIDU

Što je točno Google Chat i zbog čega bi vam trebao biti važan?

27.04.2018 u 10:38

Bionic
Reading

Chat je nova RCS usluga koju razvija Google i koja bi mogla preokrenuti način na koji gledamo SMS na Androidu. Evo zašto bi on uskoro svijet SMS-a na Androidu mogao okrenuti naglavačke pretvorivši ga u nešto slično iMessageu za iPhone

Poruke na Androidu dobit će novi nanos boje uvođenjem RCS-a (Rich Communication Service - obogaćena komunikacijska usluga) koji će zamijeniti SMS. Trenutno ime značajke je 'Chat' i nalazi se u sklopu aplikacije Android Messages, no njegovo pravo ime diktiraju operateri.

Redizajnirani Gmail Izvor: Screenshot / Autor: Google

RCS je, naglašavamo, univerzalni standad za kojeg se Google nada da će svojoj usluzi za čavrljanje dati dovoljno snage da dosegne standarde svojih konkurenata poput Appleovog iMessagea. Štoviše, Google je svoj Allo stavio u drugi plan kako bi se koncentrirao isključivo na RCS.

Premda smo svi svjesni da je Google već nekoliko puta pokušao napraviti unificiranu aplikaciju za poruke, RCS je standard koji konačno cijelom pothvatu daje šansu bez da korisnike tjera da skidaju novi app.

Zvuči super, no što je to zapravo RCS?

Google Chat ili RCS sam po sebi nije aplikacija, već omogućava uvođenje novih značajki u postojeću aplikaciju Android Messages te time staromodni SMS baca u smeće.

Evo što točno dobijate:

  • Potvrdu o pročitanoj poruci
  • Grupno čavrljanje
  • Mogućnost da vidite kada sugovornik tipka
  • Slike i video pune rezolucije
  • Podjela lokacije

Dok ugovori s operaterom obično uključuju ograničeni broj SMS poruka, RCS će se oduzimati od vašeg podatkovnog prometa na isti način na koji to već rade Messenger i WhatsApp. Ako primateljev uređaj ne podržava, RCS poruka će biti poslana kao standardni SMS, no to će se desiti bez potrebe za otvaranjem nove aplikacije.

PAR KORISNIH SAVJETA

Prebacujete se s iPhonea na Android? Evo što može pomoći

Pogledaj galeriju

Postoji li kvaka?

Naravno da postoji. RCS u sebi nema ugrađenu enkripciju, što znači da Chat nije ni približno siguran kao konkurentske usluge za poruke. Ne radi se o aplikaciji koja će pokopati WhatsApp, barem ako pitate korisnike koji ne žele da njihove poruke završe u krivim rukama.

Kada stiže?

Google je još u pregovoru sa operaterima i proizvođačima, no šuška se o uvođenju sustava kroz idućih 12 do 18 mjeseci.