PITANJE DANA

Facebook svako malo pada, ali ovaj ispad bio je najveći dosad: Što ga je moglo izazvati?

14.03.2019 u 10:42

Bionic
Reading

Najveća društvena mreža svijeta i popularne aplikacije u njenom vlasništvu pogođene su drugim najvećim ispadom u povijesti Facebooka. Inženjerska greška, hakerski napad ili nešto treće?

Ispadi poput ovog koji je pogodio Facebook, Instagram, Oculus i WhatsApp tijekom srijede, 13. ožujka, ozbiljan su problem. Većina nas preživjet će nekako bez memova, smiješnih video zapisa i beskrajnih političkih rasprava, ali za tvrtke koje se oslanjaju na ove platforme za plasman proizvoda i usluga - kao i za sam Facebook - ovakvi incidenti prilično su nezgodni.

Ovaj ispad je potrajao 14 sati prije no što je koliko-toliko normalno stanje ponovno uspostavljeno. To ga čini drugim najduljim u povijesti Facebooka - prvi se dogodio 2008. godine, kada je ta društvena mreža brojala 'samo' 150 milijuna korisnika.

Kako problemi, čini se, nisu još potpuno otklonjeni, moguće je kako će 11 godina star rekord biti srušen. Ali, kako su zahvaćeni bili i Instagram, Oculus i WhatsApp, možemo sa sigurnošću ustvrditi kako je ovo incident s najvećim dosegom otkad je društvenih mreža.

Zasad još ne znamo što ga je izazvalo. Iz Facebooka su tek poručili kako nije riječ napadu DDoS, što će vjerojatno razočarati pobornike teorija zavjera koji će, ne dvojimo, pronaći načina kako povezati ovotjedne probleme Gmaila i Google Drivea s Facebookovim nevoljama.

Što bi mogao biti uzrok?

Sudi li se po povijesti takvih nezgoda, kao izgledni mogući odgovori nameću se ljudska pogreška i tehnički problemi.

Prvi službeno zabilježeni ispad dogodio se krajem srpnja 2007. Tek tri godine stara društvena mreža namjerno je privremeno ugašena kako bi inženjeri popravili računalni bug.

Tri godine kasnije Facebook se srušio na dva sata zbog iznimno složenog problema vezanog uz računalne mreže. Rješenje je zato bilo krajnje jednostavno: ugasili su ga i ponovno pokrenuli.

Tijekom 2013. Facebookovi inženjeri su zeznuli stvar pa korisnici više od četiri sata nisu mogli postavljati nove objave.

Iduća godina bila je baš loša jer su u Facebooku zabilježili dva velika ispada sustava. Prvi, koji u to vrijeme bio najgori u četiri godine, dogodio se sredinom lipnja 2014. i potrajao je 31 minutu. Korisnici mu nisu mogli pristupiti ni putem weba, niti putem mobilne aplikacije. Naredni ispad, u kolovozu iste godine, potrajao sat i 40 minuta. Kriva je bila greška na web poslužitelju.

MOBILNA ERA

Ove su mobilne aplikacije zaludile milenijalce diljem svijeta

Pogledaj galeriju

Krajem siječnja 2015. Facebook je bio nedostupan na skoro sat vremena zato što su njegovi inženjeri nešto pokušavali promijeniti u sustavu, pa su stvari pošle krivim tijekom. Pričalo se kako je riječ o hakerskom napadu, ali te glasine nisu dobile konkretnu potvrdu.

Slično je bilo i u kolovozu 2017., kada je inženjerima trebalo 3,5 sata za rješavanje problema s Javascriptom.

Veći ispad zabilježen je i krajem studenog prošle godine, kad su bez pristupa Facebooku na 40 minuta ostali istočna obala SAD-a, dijelovi Južne Amerike, Europe i Azije. Krivac je opet bila tehnika, točnije pogrešna konfiguracija web poslužitelja.