budućnost pred vratima

Što ćemo sve moći kada 5G postane standard?

05.03.2017 u 10:35

Bionic
Reading

Iduća generacija bežičnog prijenosa podataka neće donijeti tek brže otvaranje Facebooka i slanje fotografija Snapchatom. Naći će se u samovoznim automobilima, telemedicini, virtualnoj stvarnosti...

 

Tehnologija 5G mogla bi nam promijeniti živote. O njoj se priča već neko vrijeme, ali sad plodovi ranog istraživanja i razvoja počinju pokazivati koliko nas daleko može odvesti mreža koja je sto puta brža od današnjih mobilnih mreža i deset puta brža od kućnog širokopojasnog priključka na internet. 

No, nije u brzini sve. Korak koji ćemo napraviti pri prijelazu sa 4G na 5G bit će daleko veći i složeniji nego što je to bio slučaj s prijelazom s 3G na 4G. Kombinacija brzine, responzivnosti i dosega mogla bi otključati pune mogućnosti drugih vrućih tehnoloških trendova te dati snažan poticaj samovoznim automobila+ima, dronovima, virtualnoj stvarnosti i internetu stvari.

Ta tehnologija budućnosti mogla bi stići prije no što očekujemo, iako se divovi industrije još uvijek natežu oko pojedinosti kako će funkcionirati. Telekomima je promjena svakako u interesu jer im, između ostalog, pruža priliku za povezivanje i umrežavanje ogromnog broja uređaja. 

Što bi, dakle, 5G mogla sve omogućiti?

Kirurški zahvati na daljinu

Uz brzinu, najveća prednost mreža 5G je niska latencija, to jest vrijeme odziva. Iako većina nas to ni ne primjećuje, mreže 4G LTE imaju višu latenciju. S mrežama nove generacije moglo bi postati moguće da, recimo, kirurzi obavljaju zahvate na pacijentima, a da se pritom ne nalaze u istoj prostoriji s njima. 

Ericsson, u suradnji sa startupom NeuroDigiral Technologies i liječnicima u bolnici King's College u Londonu, koristi lutku-pacijenta kako bi prikazao kako kirurg može uz pomoć konzole za virtualnu stvarnost i posebne rukavice upravljati robotskom rukom koja izvodi stvarnu operaciju na udaljenoj lokaciji.  Rukavica je opremljena motorima za haptičku povratnu spregu koji zuje kad dotaknete organ u lutki, dajući osjećaj kao da ga doista dodirujete. 

Internet osjeta

Povratna sprega za kirurške zahvate tek je jedan od primjera kakvu bi ulogu osjet mogao igrati u mrežama 5G. Kako mogu prenijeti taj osjet, tako pomoću haptičke povratne sprege mogu simulirati niz drugih i time pojačavati doživljaj video zapisa.  Još jedna Ericssonova simulacija smjestit će vas na mjesto vozača automobila. Zahvaljujući sustavu povratne sprege ugrađenom u sjedalo možete osjetiti kako vozite preko ležećih policajaca. Osim za simulacije, ta bi tehnologija mogla imati primjenu i u industriji. Recimo, za ljudski nadzor robota na proizvodnoj traci. 

Samovozni automobili

Iako pioniri poput Googlea i Ubera već uvelike ulažu u samovozne automobile, velik dio auto industrije još uvijek ne vjeruje kako potpuno samostalna vozila mogu biti moguća bez mreže 5G, koja će vozilima omogućiti komunikaciju  bez zastajanja međusobno i sa senzorima ugrađenima u prometne znakove, uličnu rasvjetu, benzinske postaje... 

Dronovi

Slično kao s autonomnim vozilima bit će i s bespilotnim letjelicama. Mreže 5G omogućit će precizno upravljanje i fantastično brz prijenos podataka, pa ćemo dronove moći koristiti za, recimo, nadzor naftnih bušotina, izbliza ili izdaleka, uz video prijenos uživo. 

Virtualna stvarnost

Mreže 5G mogle bi nam omogućiti brbljanje uživo u realnom vremenu u virtualnim svjetovima prenošenim uživo. Sve skupa u arkadnim zabavnim parkovima nalik na nekadašnje luna-parkove, samo fokusiranim na virtualnu stvarnost. 

Novi širokopojasni pristup internetu

Mreže 5G mogle bi s vremenom ne samo nadopuniti već i u potpunosti zamijeniti broadband pristup internetu kakav danas poznajemo. 

Više: CNET