PRIPREMITE SE

Stiže prva ovogodišnja veća nadogradnja za Windows 10, evo što možete očekivati

17.04.2020 u 16:22

Bionic
Reading

Windows 10 May 2020 Update zasad je dostupan samo onima koji ga izravno zatraže, ali bi svim korisnicima trebao početi stizati s početkom svibnja

U Microsoftu su objavili finalno izdanje svibanjske nadogradnje za operativni Windows 10. Nadogradnja Windows 10 May 2020 Update neće biti automatski dostupna do početka idućeg mjeseca, ali oni koji testiraju nova izdanja Microsoftovog softvera mogu ga dobiti ako zatraže uvrštenje u Release Preview.

Kao i u prethodna velika polugodišnja nadogradnja (November 2019 Update), i ova svibanjska donosi tek manja poboljšanja digitalne osobne pomoćnice Cortane i tražilice u Windowsima.

Fotografije mjeseca

Dok smo mi gledali što se događa na Zemlji, velike su se stvari događale u svemiru

Pogledaj galeriju

Cortanu ćemo tako moći ukloniti s taskbara, kao i odabrati hoćemo li komunicirati s njom tipkajući ili govoreći. Kompletno njeno sučelje je promijenjeno kako bi bilo bolje prilagođeno razgovorima.

U Microsoftu su također dodali mogućnost brzog pretraživanja u sučelje tražilice, uključujući vremensku prognozu, vijesti, dogodilo se na današnji dan i nove filmove.

Nova nadogradnja također donosi i Windows Subsystem for Linux 2, s ugrađenim kernelom za Linux. Ova bi integracija trebala uvelike poboljšati izvedbu Microsoftovih podsustava u Windows.

Iz Microsofta je stiglo i obećanje kako će taj kernel redovno nadograđivati putem sustava Windows Update, kao i da će biti softver otvorenog računalnog koda kako bi razvojni programeri mogli temeljem njega izrađivati vlastiti softver, piše Verge.

Novu nadogradnju možete zatražiti ako otvorite Settings, Update & Security pa Windows Insider Program i prijavite se za pristup u Release Preview. Nadogradnja će se pojaviti u kategoriji Windows Update u postavkama.