novi alat

Na Androide diljem svijeta stiže nadogradnja koja će omogućiti praćenje širenja koronavirusa

14.04.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Apple i Google zajednički razvijaju sustav koji će omogućiti praćenje kontakata vezanih uz širenja pandemije koronavirusa

Iz Googlea je stigla potvrda kako će upogoniti infrastrukturu Play Services kako bi nadogradili pametne telefone s operativnim sustavom Android sa sustavom praćenja sustava kontakata vezanih uz širenje pandemije koronavirusa COVID-19, što razvijaju u suradnji s Appleom.

Time bi trebalo povećati broj smartfona s Androidom koji će moći primiti softversku nadogradnju, kao i da ona postane dostupna za izdanja Androida 6 Marshmallow i novija.

Google Play jedini je trenutno dostupan pouzdan sustav pravovremene distribucije i instaliranja softverskih nadogradnji na uređaje s Androidom. Puna nadogradnja operativnog sustava - što je moguća alternativa - često ide sporo i neujednačeno zbog velikog broja partnera poput telekom operatora i proizvođača pametnih telefona.

Nova nadogradnja primijenit će obje faze okvira za praćenje kontakata putem Bluetootha. Druga, zahtjevnija faza, kojom je predviđena ugradnja softverskih sučelja u operativni sustav bi trebala biti dovršena tijekom nadolazećih mjeseci.

Od nadogradnje koristi neće imati svi smartfoni s Androidom u Kini, kao i svi Huaweijevi pametni telefoni u prodaji diljem svijeta nakon što su Sjedinjene Države stavile tu tvrtku na crnu listu te Googleu onemogućili prodaju svojih softverskih rješenja i servisa.

Za te uređaje u Googleu planiraju pripremiti i objaviti okvir koji će Huawei, Xiaomi i druge tvrtke moći koristiti kako bi također mogli sigurno i anonimno pratiti korisnike. Hoće li se te tvrtke odlučiti koristiti ga, ostaje za vidjeti.

Isti je pristup Google koristio za svoj projekt softverskih nadogradnji Mainline, pokrenut prošle godine za novija izdanja Androida. Ali, te su nadogradnje bile otvoreni računalni kod. Zasad nije poznato hoće li to biti slučaj i s ovim projektom, piše Verge.