SPREMAN ZA INTERNET STVARI

Stiže nam brži, moćniji Bluetooth

  • Autor: M. W./ZDNet
  • Zadnja izmjena 13.11.2015 09:18
  • Objavljeno 13.11.2015 u 09:18
djevojka žena bežične slušalice

djevojka žena bežične slušalice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Tijekom iduće godine uređaji koji podržavaju Bluetooth Smart imat će četiri puta veći domet i funkcionirat će kao mesh mreže za brzorastuće tržište interneta stvari

Bluetooth Special Interest Group (SIG) želi svoju bežičnu tehnologiju pretvoriti u žilu kucavicu pametnih predmeta i uređaja. Stoga će od iduće godine uređaji koji podržavaju Bluetooth Smart moći slati podatke na veće udaljenosti i brže nego dosad.

Njihov ukupni doseg bit će učeterostručen, a brzina prijenosa podataka udvostručena, i to bez povećanja potrošnje energije u odnosu na sadašnje standarde.

Bit će im omogućeno povezivanje i funkcioniranje u sklopu mesh mreža, što znači kako ćemo moći imati širok raspon predmeta i uređaja s Bluetoothom u domu i uredu, a da pritom nećemo morati razmišljati jesu li u dometu mreže koju koristimo. Svaki uređaj moći će ponoviti i prenijeti mrežni signal drugima u mreži.


Na tržištu interneta stvari - koje bi tijekom iduće godine trebalo brojati više od 6,3 milijarde umreženih uređaja - već je prisutan veliki broj bežičnih tehnologija. No, Bluetooth i wi-fi potrošači i tvrtke dobro poznaju, pa SIG nastoji kapitalizirati na tome.

Više:ZDNet

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!