TEHNO VODIČ

Stiže Android 10, evo kako ga instalirati i isprobati nove značajke

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 05.09.2019 12:05
 • Objavljeno 05.09.2019 u 12:05
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Novo izdanje Googleovog operativnog sustava uskoro će biti dostupno za sve pametne telefone koji ga podržavaju. Dočekajte ga spremni

Ako imate smartfone Pixel ili Essential, vjerojatno ste već dobili Android 10 ili će vam stići uskoro. Imate li uređaj drugih proizvođača, trebat ćete se još malo strpiti kako bi vidjeli što se sve novo nudi.

Evo uputa kako ćete instalirati Android 10 kad dođe vrijeme za to, kao i kako ćete isprobati nove značajke.

Kako instalirati Android 10?

 • Otvorite Settings.
 • Odaberite System pa Advanced i zatim System update.

Prije instalacije svakog novog izdanja operativnog sustava - pa tako i Androida 10 - mudro je napraviti sigurnosnu kopiju (backup) sadržaja vašeg pametnog telefona.

Google nudi značajku koja to radi automatski. Do nje ćete doći ako otvorite Setup i odaberete System pa Backup. Ako je postavka za Backup na On, sigurnosna kopija za vaš smartfon je već napravljena. Kucnite na Backup kako bi provjerili što je sve obuhvatila i kad je zadnji put napravljena.

Instalacija Androida 10 bi mogla potrajati neko vrijeme, pa budite strpljivi.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju
5

Upravljanje gestama

U više dosadašnjih izdanja Androida za navigaciju ste koristili tri simbola pri dnu zaslona (Back, Home i Recent). U Googleu su ih zamijenili upravljanjem gestama, slično kao na novijim modelima iPhonea.

Ne sviđa li vam se ta promjena, možete zadržati staru navigaciju i nastaviti ju koristiti. Ako ipak želite isprobati upravljanje gestama, otvorite Settings, pa redom kucnite System, Gestures pa 3-button navigation. Odaberite Gesture navigation.

Pri vrhu stranice je GIF koji ilustrira različite geste koje su na raspolaganju. Uz Gesture navigation naći ćete sličicu zupčanika, pomoću koje možete odrediti razinu osjetljivosti zaslona. Bolje ju je ne mijenjati dok se malo bolje ne upoznate s gestama.

Umjesto tri simbola pri dnu zaslona bit će samo crna traka s bijelom crticom u sredini (ili obrnuto, ovisno o boji pozadine stranice).

Noćni način rada

Android 10 ima noćni način rada koji obuhvaća sve aspekte tog operativnog sustava. Evo kako ćete ga uključiti:

 • Otvorite Settings.
 • Odaberite Display.
 • Uključite Dark theme.
 • Pojavit će se skočni (pop-up) prozor s popisom aplikacija koje će također biti prikazane u tom načinu rada.

Pogledate li u izbornik za brzi pristup postavkama (do njega ćete doći ako povučete prstom od vrha prema dolje na početnom zaslonu), tamo bi trebala također biti sličica za uključivanje noćnog načina rada. Ako nije, kucnite na sličicu olovke u donjem lijevom kutu i dodajte ju.

TEHNO SAVJETI

Incidenti su sve češći: Ovih pet načina za zaštitu smartfona od hakera morate znati

Pogledaj galeriju
6

Način rada Focus

Način rada Focus osmišljen je kako bi lakše uklonili ono što vam odvlači pozornost dok radite nešto važno. Kako bi ga mogli koristiti morate se uključiti u beta program Digital Wellbeing.

Otvorite Settings pa Digital Wellbeing & parental controls. Skrolajte do Ways to Disconnect. Pojavit će se tri opcije pomoću kojih možete upravljati onim što vam odvlači pažnju. Kucnite na svaku od njih kako bi ju namjestili.

Upravljačka ploča omogućava namještanje stanke za određene aplikacije nakon što je isteklo vrijeme koje ste predvidjeli za njihovo korištenje. Pomoću značajke Wind Down možete izbjeći ometanja tijekom noći. Night Light će obojati zaslon kako bi prigušila svjetlo, aplikacija vas može podsjetiti kako je vrijeme za počinak tako što će zasiviti zaslon, kao i uključiti način rada Do Not Disturb, između ostalog.

Sam Focus može odmah pauzirati aplikacije poput Facebooka ili Twittera kako bi se mogli usredotočiti na posao koji trebate obaviti.

Dozvole za lokacije

U Androidu 10 možete odrediti hoće li vas aplikacija pratiti samo kad ju koristite, umjesto stalno. Evo kako ćete provjeriti koje aplikacije vas prate i kojima možete promijeniti način rada:

 • Otvorite Settings.
 • Otvorite redom Apps & notifications pa Permission manager i zatim Location.

Pojavit će se popis svih aplikacija koje imaju dozvolu praćenja lokacije vašeg smartfona, kao i onih koje vas smiju pratiti samo dok ih koristite te onih kojima ste uskratili dozvolu za praćenje. Za svaku od njih možete odabrati jednu od tri opcije (Allow all the time, Allow only while using the app ili Deny).

Nova kategorija: Privacy

U postavkama Androida 10 je i nova kategorija, nazvana Privacy. Osim već spomenutih dozvola za praćenje lokacije, tu su i značajka Show passwords (prikazuje lozinke dok ih tipkate), alati za upravljanje prikazivanja obavijesti na zaključanom zaslonu, postavke za automatsko popunjavanje obrazaca...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!