OSTAJE KAO PLAN B

Novi Mate 30 i dalje će biti na Androidu, ali ne i idući Huaweijev pametni sat

27.08.2019 u 11:39

Bionic
Reading

Novi Huaweijev operativni sustav Harmony OS, koji bi trebao zamijeniti Android, premijerno će biti predstavljen s pametnim satom

Mate 30 i 30 Pro, dva nova top modela Huaweijevih pametnih telefona, koristit će Googleov operativni sustav Android. Novi Huaweijev operativni sustav Harmony OS, koji bi trebao zamijeniti Android, premijerno će biti predstavljen s pametnim satom.

Harmony OS nastao je kako bi u Huaweiju smanjili ovisnost o drugim tvrtkama kao dobavljačima, vjerojatno ponajprije zbog povišenih tenzija zbog trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država.

Američke vlasti optužile su kineskog proizvođača za špijunažu i stavile ga na crnu listu, zbog čega Huawei ne može nabavljati komponente iz Sjedinjenih Država osim ako tamošnje tvrtke za to nemaju službenu dozvolu.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju

Ipak, u Huaweiju tvrde kako žele zadržati jedan eko-sustav, bar za svoje smartfone. Stoga neće Harmony OS ugraditi u nova izdanja svojih pametnih telefona, rekao je viši dopredsjednik te tvrtke Vincent Yang, a prenosi Digital Trends.

Dao je naslutiti kako se to odnosi i na modele Mate 30 i Mate 30 Pro. Novi pametni sat trebao bi se pojaviti tijekom idućih godinu dana, moguće u paketu s Mate 30.

Situacija bi se mogla promijeniti ako američke vlasti odluče primijeniti zabranu koja će Huaweiju onemogućiti pristup ključnim komponentama Androida, uključujući trgovinu Google Play. Američko Ministarstvo trgovine nedavno je Huaweiju produljilo privremenu dozvolu za nastavak poslovanja s američkim tvrtkama. Ako to prestanu činiti, u Huaweiju bi mogli biti prisiljeni Harmony OS ugraditi i u svoje smartfone.

Dosad su oklijevali to učiniti zato što Harmony OS zasad nema podršku za aplikacije, iako može vrtiti aplikacije za Android. Ostanu li bez pristupa trgovini Play dok ne osiguraju podršku, to bi im moglo zatvoriti vrata američkog tržišta.