potraga za lijekom

Steroidi, krvna plazma, inhalatori, beta interferoni... Koji tretmani djeluju na Covid-19 i koliko smo blizu konačnom rješenju

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 29.07.2020 21:25
  • Objavljeno 29.07.2020 u 21:25
Testira se na sve strane, a neki su kandidati pokazali obećavajuće rezultate

Testira se na sve strane, a neki su kandidati pokazali obećavajuće rezultate

Izvor: BSIP / Profimedia / Autor: Pascal Bachelet

Ne postoje specifična cjepiva ili lijekovi za COVID-19 - one koji to još ne znaju stalno podsjeća i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). No to ne znači da se na njima intenzivno ne radi. Ovo su najizgledniji kandidati...

Utrka za lijekom protiv Covida-19 ubrzava se iz dana u dan. Testira se na sve strane, a neki su kandidati pokazali obećavajuće rezultate. Neki smiruju prekomjerno reagiranje imunološkog sustava, drugi ciljaju na sam koronavirus, bilo da ga žele uništiti ili spriječiti njegovo razmnožavanje.

Deksametazon, široko dostupan steroid koji prigušuje imunološki odgovor, postao je prvi lijek za koji se pokazalo da smanjuje smrtnost oboljelih od Covida-19. Ispitivanje RECOVERY na više od 2000 ljudi otkrilo je da je smanjio smrtnost pacijenata na mehaničkim ventilatorima za trećinu, a onih koji su primali kisik za petinu.

'Pokazalo se da deksametazon koristi pacijentima u teškom stanju', kaže Sheuli Porkess iz Udruženja britanske farmaceutske industrije. Sada ga Nacionalna zdravstvena služba u Velikoj Britaniji koristi za liječenje oboljelih od Covida-19.

Deksametazon je prvi lijek za koji se pokazalo da smanjuje smrtnost oboljelih od Covida-19

Deksametazon je prvi lijek za koji se pokazalo da smanjuje smrtnost oboljelih od Covida-19

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Mariusz Burcz

U lipnju je SAD kupio gotovo sve globalne zalihe remdesivira, antivirusnog lijeka koji je trebao pomoći oboljelima od ebole. Taj potez uslijedio je nakon što je jednim pokusom utvrđeno da ovaj lijek skraćuje vrijeme oporavka za četiri dana.

Međutim druge su studije dale mješovite rezultate: jedna travanjska nije pokazala kliničku korist, dok je lipanjska analiza Gileada, tvrtke koja stoji iza lijeka, pokazala smanjeni rizik od smrti kod osoba s teškim simptomima.

Gilead upozorava da su potrebna stroga ispitivanja, a lijek je u nekim zemljama odobren po hitnom postupku ili uvjetno. Uskoro se očekuju i rezultati lakmus testa Solidarnost provođenog pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije.

U međuvremenu, naveliko se ispituje korisnost tocilizumaba ili atlizumaba, protuupalnog lijeka koji se već koristi za liječenje artritisa.

Jedan od mogućih tretmana upotreba je krvne plazme rekonvalescenata od Covida-19

Jedan od mogućih tretmana upotreba je krvne plazme rekonvalescenata od Covida-19

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: felipe caparros cruz

Novi iskorak vezan je uz tretman koji se temelji na inhalatorima kojima se u pluća unosi protein beta interferon. Preliminarni nalaz pokazao je da se rizik od razvoja teškog oblika Covida-19 smanjuje za 79 posto, u usporedbi s placebo skupinom. Riječ je o ranoj fazi ispitivanja lijeka, nazvanog SNG001, koji je razvila britanska tvrtka Synairgen.

Jedan od mogućih tretmana je upotreba krvne plazme rekonvalescenata od Covida-19 s antitijelima na koronavirus. Više kompanija i ustanova još se u svibnju udružilo kako bi provjerili mogućnost ove terapije, a prvi rezultati još se iščekuju.

Prošlog tjedna analizom tisuća poznatih lijekova otkriveno je kako 13 već odobrenih lijekova, ili onih u fazi kliničkog ispitivanja, inhibira replikaciju koronavirusa u uzgojenim stanicama. Uz to što za borbu protiv Covida-19 pokušavaju koristiti postojeće lijekove, neke farmaceutske tvrtke istražuju i neke potpuno nove.

Hidroksiklorokin i lopinavir-ritonavir nisu se pokazali korisnim u borbi protiv Covida-19

Hidroksiklorokin i lopinavir-ritonavir nisu se pokazali korisnim u borbi protiv Covida-19

Izvor: Alamy / Profimedia / Autor: Heri Mardinal

Neki su pak lijekovi u međuvremenu ispali iz kombinacija. Tako se, primjerice, pokazalo da hidroksiklorokin i lopinavir-ritonavir nisu korisni, barem ne u bolničkim uvjetima.

Zasad fokus ostaje na liječenju najtežih, kratkoročnih problema uzrokovanih bolešću. Ali uz sve više dokaza koji upućuju na neke dugoročne simptome, trebat će nam i tretmani koji će ih riješiti, piše New Scientist.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!