malo istraživanje

Dojenje je sigurno za bebe čak i kad su majke zaražene Covidom-19, ako se slijede upute

27.07.2020 u 15:32

Bionic
Reading

Nijedna od 120 beba nije se zarazila tijekom porođaja ili u dva tjedna nakon rođenja, pokazala je studija provedena u njujorškim bolnicama

Čini se da majke zaražene Covidom-19 najvjerojatnije neće prenijeti bolest na svoje novorođene bebe, čak ni kad doje i dijele istu sobu, pod uvjetom da poduzimaju određene mjere predostrožnosti, pokazalo je novo malo istraživanje, piše Live Science.

Nova studija na malom uzorku utvrdila je da se nijedna od 120 beba, koje su rodile majke s Covidom-19, nije zarazila tijekom porođaja ili u dva tjedna nakon rođenja. Pritom je većina majki dojila svoje bebe, bila u bliskom tjelesnom kontaktu i dijelila sobu sa svojim bebama. Kako bi spriječile širenje zaraze, majke su pritom nosile kirurške maske i prije kontakta s djetetom obavezno prale ruke i grudi, pokazala je studija objavljena u časopisu The Lancet Child & Adolescent Health.

'Nadamo se da će naša studija mladim majkama pružiti utjehu da je rizik od prenošenja Covida-19 njihovim bebama vrlo nizak', napisala je voditeljica studije, dr. Christine Salvatore, specijalistica za dječje infekcije iz New Yorka. Ipak, autori napominju da je njihova studija bila relativno mala pa su potrebne one veće za potvrdu rezultata.

S obzirom na to da je COVID-19 nova bolest, podaci o riziku prijenosa s majke na novorođenčad prilično su ograničeni. Bilo je nekoliko izvještaja o slučajevima beba koje su bile pozitivne 48 sati nakon rođenja i pretpostavljalo se da su zaražene još u maternici, ali su takva izvješća vrlo rijetka.

Nova studija analizirala je podatke majki, pozitivnih na COVID-19, koje su rodile u tri njujorške bolnice između 22. ožujka i 17. svibnja. Majkama je u rodilištu bilo dopušteno dijeliti sobu s novorođenim bebama koje su držale u zatvorenim krevetićima, udaljenim dva metra od majčine postelje. Majkama je također bilo dopušteno dojiti ako se osjećaju dovoljno dobro, ali su morale nositi kirurške maske, oprati grudi prije dojenja i ruke prije nego što pridrže svoju bebu.

Sve su bebe bile testirane na COVID-19 u prva 24 sata nakon rođenja i nijedna nije bila pozitivna. Od 120 beba, 79 ih je ponovno testirano tjedan dana nakon rođenja, a njih 72 nakon dva tjedna. I opet su sve bebe bile negativne, navodi se u izvješću.

Nakon mjesec dana putem videopoziva pregledane su 53 bebe i sve su bile zdrave i normalno su se razvijale. Sve u svemu, nisu se ni po čemu razlikovale od beba koje su rodile majke bez Covida-19.

'Znamo da su tjelesni kontakt i dojenje važni za povezivanje majke i bebe, ali i za dugoročno zdravlje djeteta. Naši nalazi sugeriraju da i zaražene majke mogu dojiti svoje bebe, naravno ako se pridržavaju mjera za suzbijanje infekcije', rekla je dr. Patricia DeLaMora, specijalistica za dječje zarazne bolesti.