startup europe regatta

'Splitski startupi imaju potencijal postati ozbiljni igrači na svjetskom IT tržištu'

10.10.2022 u 13:17

Bionic
Reading

Spajajući najbolje adute koje Hrvatska ima na svjetskom tržištu, nautiku i IT poduzetništvo, u Splitu je ovoga tjedna održan jedinstven dvodnevni događaj - 4. Startup Europe Regatta čiji je suorganizator Splitsko-dalmatinska županija putem projekta ICT županija. Ovogodišnja Startup Regatta okupila je veliki broj sudionika među kojima najpoznatije investitore, startupe, mentore i korporacije iz zemlje i svijeta. Na Startupi Europe Regatti prisustvovali su među ostalim i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Bobano, splitski gradonačelnik Ivica Puljak i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Bruno Ćorić, kao i suorganizator Damir Brčić (ICT županija)

Na dvodnevnom skupu koji s konferencijskim, prezentacijskim i nautičkim dijelom odvijao u Dioklecijanovim podrumima, na Rivi i u splitskom akvatoriju, svoje inovacije i kreativna rješenja predstavilo je i 12 mladih tvrtki iz startup zajednice Digitalna Dalmacija. U izložbenom dijelu na Rivi, najviše pozornosti Splićana, ali i sudionika same Startup Europe Regatte privukle su prezentacije najuspješnijih domaćih startupova poput robota koji sam kuha jela po recepturama najboljih chefova, drona koji detektira otpad u moru, pametne parking sustave ili sustav za rezervaciju mjesta u ugostiteljskim objektima.

Među 12 tvrtki iz startup zajednica Digitalna Dalmacija su GammaChef, Parklio, Rent A Local, DotYourSpot, TapCard/Plajabeachfinder/VAN Taxi Transfers, Litto, Blazorise, PigeonSky, Necogi i MushroomCups, dok je preostalih 13 stiglo iz Zagreba. Očekivano, Splićanima je najatraktivniji bio robot koji samostalno kuha. Što sve on može i kako radi, pojasnio je uspješni startup poduzetnik Đulijano Nola (GoHome, CrnoJaje, GammaChef, OsigurajMe i Bots&Pots).

'Danas u Splitu naš robot GammaChef kuha slatku svinju s njokima i rižot od kozica po recepturi mladog hrvatskog chefa Vedrana Varvodića. GammaChef je u stanju skuhati jela uvijek na isti način zato što dobro pamti, odnosno nakon što jednom netko skuha jelo po određenoj recepturi. Ovakav uređaj nije namijenjen za kućanstva već za ugostiteljske objekte, pa smo mi tako u Zagrebu već otvorili prvi robotski restoran Bots&Pots u kojem pet GammaChefova, odnosno robota, kuha direktno ispred vas ukusna jela iz jednog lonca - gulaše, njoke, brudete i slično. Iako za našeg GammaChefa ima interesa, za sada smo odlučili franšizirati ga i na taj način zarađivati', pojasnio je Nola.

Antonija Glaurdić, projekt menadžerica u startupu Necogi, pojasnila je kako njihov proizvod razvija algoritam koji detektira morski otpad na površini mora i ispod nje, kao i na samoj obali pri čemu koristi umjetnu inteligenciju.

'Bit projekta je da kad se otpad detektira, slika se dronom za potrebe interaktivne mape s GPS koordinatama smeća koje se nalazi na određenoj lokaciji čime se štedi puno dragocjenog vremena onima koji uklanjaju to onečišćenje. Sve je još u razvojnom stadiju i testiranju. Splitsko-dalmatinska županija je prepoznala i podržala naš projekt u kojem je vidjela vrijednost i potencijal te su nas pozvali na ovu konferenciju', istaknula je Glaurdić dodajući kako je cilj projekta osvijestiti kod ljudi problem zagađenja okoliša tim prije što je Hrvatska zemlja koja velikim dijelom živi od turizma.

Marketing asistent Ante Radmilović predstavio je startup DotYourSpot u sklopu kojega Reservation Management sustav i QRCode cjenike. 'Kad se skenira QRCode, otvara se aplikacija s informacijama o jelima, konverziji valuta, fotografije i opise proizvoda restorana s alergenima i mnoge drugim podacima. Sustav rezervacija mjesta u restoranu poseban je jer je stol moguće rezervirati putem interneta. Radi se o sustavu koji u potpunosti zamjenjuje papir i olovku te stvara velike uštede u vremenu i novcu. Interes tržišta za naše proizvode postoji. Dok je sustav rezervacija u uzlaznoj putanji, QR cjenici se nalaze već u više od 500 ugostiteljskih objekata', kazao je Radmilović i dodao kako od Startup Europe Regatte očekuje potencijalnu suradnju s drugim startupovima, investitorima ili klijentima.

Utemeljitelj i organizator konferencije Frane Šesnić, inače i direktor Zagrebačkog inovacijskog centra (ZICER), otkrio je da je ovogodišnja četvrta konferencija, sudeći po odazivu i kvaliteti, do sada najuspješnija. 'Pokrenuli smo i neke nove teme o kojima se jako malo govori u javnosti, poput teme u utjecaju novih tehnologija na klimatske promjene. Pokušalo se upozoriti i dobiti odgovor na to koliko nove tehnologije utječu na klimatske promjene. Zaključilo se da se treba voditi računa i o tome, jer nove tehnologije troše dosta energije', istaknuo je Frane Šesnić.

Veliki interes okupljenih izazvali su ključni govornici, IT poduzetnici Marijan Mumdžiev (Amodo) i Hrvoje Ćosić (Aircash), te Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, koja je govorila o inovacijama u financiranju.

Marijan Mumdžiev, direktor tvrtke Amodo, podijelio je vlastita iskustva kako se iz Splita i Hrvatske može probiti na svjetsko tržište. Njegova tvrtka bavi se razvojem vlastitih proizvoda i rješenja, a Amodo tehnologiju doveli su do statusa najbolje InsurTech platforme u Europi, što je i potvrđeno nagradom Technology Leadership Award in the EU Market 2021 konzultantske kuće Frost & Sullivan. U svojoj prezentaciji pokazao je Amodove nove proizvode koje su uspjeli plasirati u zemlje Dalekog istoka, a koje mogu predvidjeti i konvertirati ponašanja kupaca na internetu.

O svom poduzetničkom iskustvu, na 4. Startup Europe Regatti, govorio je i Hrvoje Ćosić, direktor Aircash d.o.o., uspješnog fintecha koji je na tržište izbacio prvi vlastiti mobilni novčanik. Aircash je digitalna verzija klasičnog novčanika s pomoću kojega se mogu provoditi sve vrste plaćanja, slanja ili primanja novca. Aircash je ujedno i prvi financijski igrač u Hrvatskoj koji izdaje Mastercardove kartice, a da nije banka.

U Dioklecijanovim podrumima održana su potom četiri panela od kojih su najveći interes izazvali Fintech evolucija: priprema za sljedeću fazu i Metawerse i NFT i Blockchain za klimatske promjene.

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija kazao je kako je Startup Europe Regatta 2022 izvrsna prilika za predstaviti mladu domaću startup scenu, da njihovi projekti budu vidljivi, da steknu uvid u aktivnosti i interes financijskih institucija (HBOR, HNB, HAMAG BICRO…) te da se oni međusobno upoznaju, povežu, a onda u perspektivi i surađuju.

'Istodobno, svi naši sugrađani na Rivi mogu pogledati mlade startupe naše scene koja djeluje u okviru startup zajednice Digitalna Dalmacija, mogu vidjeti i testirati niz zanimljivih tehnoloških projekata, kao i steći uvid u inovacije tvrtki s našeg područja. Kao jedan od najzanimljivijih projekata koji mogu imati svjetsku budućnost izdvojio bih robotskog kuhara tvrtke GammaChef kao i važnost da se mlađi startupi ovom prilikom upoznaju s njihovim iskustvima i nešto nauče iz njih, izjavio je Brčić.