TEHNO VODIČ

Spajate svoj TV na računalo? Ovako to možete napraviti

06.10.2019 u 08:30

Bionic
Reading

Ako s ekrana računala želite reproducirati sadržaj na vašem TV-u, postoji niz tehnoloških rješenja koja to omogućavaju

Imate hrpu fotografija s putovanja i želite ih prikazati svojim gostima ili jednostavno želite puštati filmove s računala na vašem TV-u? Prvo što možete napraviti je pogledati u uputstva vašeg televizora. Ne, ne šalimo se - velik broj modernih televizora ima ugrađen sustav za bežično spajanje s vašim PC-jem ili Macom, što znači da samo morate provjeriti kako aktivirati značajku na računalu i TV-u.

Ako vaš TV nema mogućnost izravnog spajanja, trebat će vam dodatni uređaj, a vaš izbor zavisi o tome što točno želite raditi.

Najjednostavnije rješenje - HDMI Box

Ako vam je glavni cilj prenijeti sliku na TV i koristiti ga kao sekundarni monitor, predlažemo da u obzir uzmete kupnju HDMI Boxa. Ovaj uređaj omogućava spajanje TV-a na bilo koji drugi uređaj koji podržava HDMI kabel, a domet mu seže do oko 30 metara. Drugim riječima, ako vaš PC i TV imaju HDMI ulaz, nećete imati nikakvih problema pri prijenosu signala.

Procedura instalacije je relativno jednostavna - sve što trebate napraviti je uključiti jednu od kutija u vaš TV, a drugu u PC. Nakon što ih upalite i prebacite TV na odgovarajući HDMI kanal, vidjet ćete ekran PC-ja na ekranu TV-a. Jedini problem s ovom solucijom je što nije baš jeftina, no u drugu ruku - ona pruža najviše fleksibilnosti.

Prva alternatiova - Chromecast

Ako TV želite spojiti na računalo kako biste surfali internetom, onda je možda najbolja solucija Chromecast. Googleov Chromecast može prenosti hrpu sadržaja na TV, koristilli vi PC, Mac, iPhone ili Android.

Instalacija je relativno jednostavna te je detaljno opisana u sklopu knjižice s uputstvima. Chromecast je jeftinije rješenje od HDMI Boxa te je prihvatljiviji korisnicima koji žele prebacivati računalo na TV ali nisu spremni za prevelike investicije.

Igrate videoigre?

Ako vaš PC pokušavate spojiti na TV kako biste se na njemu igrali, bacite pogled na uređaje poput Steam Linka. Riječ je o spravicama koje korisnicima omogućavaju da prenose videoigre s PC-ja na TV putem Wi-Fija ili putem internetskog kabela. Procedura spajanja je jednostavna - spojite Link na TV, povežete ga na isti internet kao PC i nakon toga samo pokrenite igru na PC-ju. Sličnu stvar rado o NVIDIA Shield koji može pokrenuti bilo koju PC igru čak i ako ona nije na Steamu. NVIDIA Shield je, doduše, dosta skup uređaj koji u hrvatskim dućanima košta od 2300 kuna naviše.