tvrde znanstvenici

Misteriozni Planet Devet, skriven na rubu Sunčevog sustava, zapravo je praiskonska crna rupa

01.10.2019 u 11:10

Bionic
Reading

Na rubu našeg Sunčevog sustava neki nepoznati objekt upravlja kretanjem ledenih gromada koje kruže oko Sunca. Njihove ovalne orbite kreću se u istom smjeru, što znanstvenike navodi na pomisao da ih na to tjera neka neviđena, moćna sila

Nekad se smatralo kako je riječ o tajanstvenom planetu zvanom Devet, mada ga neki nazivaju planet X. No novi rad sugerira da bi gravitacijska sila mogla stizati iz praiskonske crne rupe, za koju znanstvenici vjeruju da je nastala tijekom Velikog praska.

Iako postojanje takvih crnih rupa nije potvrđeno, neki znanstvenici vjeruju da one sačinjavati 80 posto nama nevidljivog svemira. Oni su uvjereni da ta 'tamna materija' postoji jer njihova gravitacija privlači stvari širom svemira. Novi rad, objavljen na arXivu, sugerira da bi planet zvan Devet mogao biti jedna od tih drevnih crnih rupa.

'Umjesto da ga tražimo u vidljivoj svjetlosti, trebali bi se poslužiti gama zrakama', predložio je teorijski fizičar James Unwin u razgovoru za Gizmodo.

Masa deset puta veća od Zemljine

Na rubu našeg Sunčevog sustava nalaze se tisuće malih ledenih tijela koja čine takozvani Kuiperov pojas. Čini se da šest tih objekata ima bizarne orbite koje ukazuju na to da ih privlači neki nepoznati izvor gravitacije.

U 2016. računalne simulacije i matematički modeli otkrili su da bi krivac mogao biti tajanstveni daleki planet kojeg nikad nismo vidjeli: takozvani planet Devet. Znanstvenici Konstantin Batygin i Michael Brown izračunali su da je njegova masa do deset puta veća od Zemljine.

Ovo tajanstveno tijelo oko Sunca kruži na udaljenosti 20 puta većoj od putanje Neptuna; riječ je o 30 milijardi kilometara. Da bi okružio oko Sunca, treba mu između 10 i 20 tisuća godina. Plutonu je za to dovoljno 248 godina.

Batygin i Brown smatrali su da je Devet nastao na isti način kao i nama dobro poznati plinski divovi: Jupiter, Saturn, Uran i Neptun. Dakle, od ledene jezgre oko koje su se okupili plinovi.

Devet se, smatrali su oni, možda previše približila Jupiteru ili Saturnu pa je bila odbačena na rubove Sunčevog sustava, gdje sada slijedi ekscentričnu orbitu i utječe na objekte u Kuiperovom pojasu.

Drugačije viđenje nove studije

Radeći na novoj studiji, znanstvenici su istražili podatke o bizarnim orbitama šest objekata Kuiperovog pojasa i povezali ih s opažanjima o tome kako se svjetlost savija zbog objekata na svom putu kroz Sunčev sustav.

Obje ove neobične pojave vjerojatno su uzrokovane interferencijom nepoznatih objekata sličnih masa. Studija je pokazala da bi u tom slučaju mogla biti riječ o praiskonskoj crnoj rupi; velika je poput kugle za kuglanje i mase deset puta veće od Zemljine.

Planet Devet Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / M. Weiss (Chandra X-ray Center)

Istraživači vjeruju da gusta skupina slobodno lebdećih planeta izvan našeg Sunčevog sustava može objasniti savijanje svjetlosti; da bi planet Devet mogao bi biti jedan od njih, zarobljen u Sunčevom sustavu.

Znanstvenici misle da bi lociranje tajanstvenog objekta moglo riješiti zagonetku: je li riječ o planetu ili crnoj rupi. Lov na planet Devet trebao bi uključivati potragu za pokretnim izvorima rengenskih i gama zraka te drugih vrsta zračenja jer bi se njima mogli označiti rubovi crne rupe, piše Business Insider.