stigla potvrda

Sonda Osiris-Rex uspješno spremila komadiće asteroida Bennu, kreću pripreme za povratak na Zemlju

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.10.2020 12:47
  • Objavljeno 30.10.2020 u 12:47
tportal

Izvor: NASA / Autor: NASA

Neizvjesni dani su iza tima Osiris-Rex. Američka sonda poslala je potvrdu o uspješnoj pohrani sakupljenog uzorka asteroida Bennu

NASA-ina letjelica Osiris-Rex uspješno je pohranila malu količinu kamenčića koje je sakupila s površine asteroida Bennu, pohranivši ih u sigurni spremnik. Komadići će tamo ostati tijekom iduće tri godine kada će letjelica putovati ka Zemlji. Podsjetimo, Osiris-Rex je 20. listopada, skoro četiri godine nakon lansiranja sa Zemlje, došao blizu asteroida, ispružio svoju robotsku ruku i topom ispalio dušik u tlo, podigavši kamenčiće dovoljno da ih sakupi. Prema izvješću The Vergea, letjelica je taj posao odradila predobro.

Dok je sam manevar obavljen po planu, letjelica je sakupila preveliku količinu kamenja od kojih su neki bili prilično veliki. Veći komadi su zaglavili krilce ruke koje je trebalo zatvoriti spremnik i pohraniti kamenje. Uz otvoreno krilce, dio uzoraka je ispao u svemir. Video snimka sakupljača uzoraka pokazuje komadiće kamena dok lebde oko sonde i odlaze u svemir.

Otkriće kvara u cijelosti je promijenilo tijek misije, s obzirom da je tim na Zemlji pokušao zatvoriti spremište prije nego što još više uzoraka odleti u svemir. Kontrola leta prvo je pokušala zaokrenuti letjelicu i izmjeriti ubrzanje kako bi zaključili koliko je uzoraka sakupljeno, no inženjeri su molili odgodu s obzirom da bi zakretanje uzrokovalo prosipanje uzorka. Zbog toga su pohraniili uzorke u samo tijelo letjelice.

Proces pohrane trajao je nekoliko dana tijekom čega je Tim Osiris-Rex pratio svaki manevar letjelice i na kraju potvrdio da je operacija bila uspješna. 'Objavljujemo da smo uspješno završili operaciju' rekao je Rich Burns, menadžer projekta tijekom službene presice.

'Nažalost, tim i dalje ne zna koliko smo kamenja sakupili, s obzirom da nismo radili manevar zakretanja. Ono u što su sigurni je da su sakupili puno više nego što su planirali. Osiris-Rex je trebao sakupiti oko 60 grama, a uspio je sakupiti čak 400 grama, ako ne i više. Slike prikazuju 17 posto sadržaja mehanizma za sakupljanje, što znači da postoji šansa da Osiris-Rex na Zemlju nosi više od kilograma kamenja i prašine'.

Prema svemu sudeći, nećemo znati koliko je prašine u Osiris-Rexu sve dok letjelica ne stigne na Zemlju. Letjelica će polako napustiti Bennu u ožujku 2021. te do zemlje doputovati u rujnu 2023. Kad stigne dovoljno blizu, Osiris-Rex će ispaliti uzorak i poslati ga prema Zemlji. Spuštanje na tlo ublažit će padobran, a znanstvenici će spremnik pokupiti u pustinji Utah.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!