NOVA AKVIZICIJA

Apple je navodno potrošio 50 milijuna dolara za startup koji se bavi umjetnom inteligencijom

30.10.2020 u 08:35

Bionic
Reading

Njihovu bi tehnologiju Apple mogao upotrijebiti za poboljšavanje niza aplikacija, u rasponu od digitalne pomoćnice Siri preko tražilice do Photos, Apple TV i proširene stvarnosti

Apple je za 50 milijuna američkih dolara preuzeo španjolski startup Vilynx koji se bavi umjetnom inteligencijom za video.

U toj tvrtci sa sjedištem u Barceloni izrađuju softver koji koristi računalni vid za analizu vizualnih, tekstualnih i audio sadržaja kako bi 'razumio' što video prikazuje te ga bolje kategorizirao i označio, pripremio automatske pretpreglede i preporučio sličan sadržaj.

Tu bi tehnologiju Apple mogao upotrijebiti za poboljšavanje niza aplikacija, u rasponu od digitalne pomoćnice Siri preko tražilice do Photos, Apple TV, Music, News i drugih. Nije nemoguće ni kako bi primjenu mogla naći i na području proširene stvarnosti, čiji je prvi čovjek Applea Tim Cook veliki zagovornik.

  • +6
iPhone 12 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vilynx zapošljava oko 50 inženjera i podatkovnih znanstvenika. Ured te tvrtke u Barceloni mogao bi postati jednim od ključnih Appleovih središta za istraživanje umjetne inteligencije u Europi, piše Business Insider.

Apple je od kraja prošle godine preuzeo nekoliko tvrtki koje se bave umjetnom inteligencijom. Među njima su Spectral Edge, Xnor.ai (200 milijuna USD) i Voysis.