golema misija

Sonda EarthCARE poletjela Spacex-ovom raketom iz baze Vanderberg: Evo što ćemo doznati

29.05.2024 u 06:22

Bionic
Reading

Satelit koji će promatrati unutrašnjost oblaka kako bi se napravile točnije vremenske prognoze i klimatska predviđanja lansiran je u srijedu u svemir

Sonda EarthCARE poletjela je SpaceX-ovom raketom Falcon 9 iz baze svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Pomoći će znanstvenicima da razumiju kakvu ulogu oblaci i aerosoli poput prašine i dima imaju u zagrijavanju i hlađenju Zemljine atmosfere. Satelit će također mjeriti radijaciju koju emitira planet.

Podaci iz EarthCARE-a (Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer) mogli bi pomoći u ublažavanju prijetnji koje donosi globalno zagrijavanje, kažu stručnjaci. To je zamisao profesora Anthonyja Illingwortha sa Sveučilišta u Readingu, koji ju je osmislio prije više od 30 godina.

Projekt je prihvatila Europska svemirska agencija (ESA) 2004. godine, a kasnije je postao zajednička misija s japanskom svemirskom agencijom Jaxa.

Oblaci igraju vitalnu ulogu u kontroli temperature planeta reflektirajući sunčevu svjetlost natrag u svemir i zadržavajući toplinu. Ali malo se zna o tome kako oni pokreću klimatski sustav Zemlje.

Očekuje se da će trogodišnja misija, koja je koštala više od 800 milijuna eura, dati odgovore na neka od tih pitanja.

Satelit je težak nešto više od dvije tone i dugačak nešto više od 17 metara. Na njemu se nalaze četiri instrumenta koji će detaljno analizirati strukture oblaka, snimati slike i mjeriti koliko topline sa Sunca zarobljavaju oblaci.

Nakon što bude lansiran, EarthCARE će kružiti oko Zemlje svakih 90 minuta na visini od oko 400 kilometara.