ISPROBALI SMO: VOLCRAFT SL-1

Solarni punjač za kratke staze

23.08.2013 u 12:06

Bionic
Reading

Volcraft SL-1 je uređaj koji će vam pomoći da na osamljenoj plaži, osamljenoj vikendici u kojoj nema struje, na brodu ili tijekom planinarenja na kraće vrijeme produljite autonomiju mobitela ili drugog manjeg uređaja

Uređaj, koji je na testiranje ustupio Conrad, pomoću monokristalnih solarnih ćelija napaja pet punjivih baterija tipa AAA (koje ćete trebati kupiti zasebno jer ne dolaze u paketu s punjačem), koje potom pune manje uređaje i mobitele.

Uz punjač, u kutiji ćete naći još i spiralni kabel za spajanje, univerzalne adaptere, adaptere za Sony Ericsson (stari), Samsung, Motorolu, Nokiu i Siemens, mini adapter za USB te upute za korištenje.

Dimenzije su mu 168x28x108 milimetara, teži 320 grama. Stat će bez problema u većinu ruksaka i torbi za plažu, možda i u koju veću žensku torbicu te vas pritom neće naročito opterećivati.

Volcraftovi dizajneri nisu utrošili puno truda na njega. Pomalo dosadne sive boje, djeluje plastično i jeftino. No, s obzirom da vam neće trebati za špicu, rivu i druga mjesta za šminkanje, već negdje gdje vam blagodati civilizacije poput utičnice sa strujom nisu nadohvat ruke, to i nije toliko važno. Bar vam ga neće biti žao iskrzati ga.

Daje šest volti izlaznog napona te 220 miliampera struje. Moguće ih je paralelno spajati za bolji učinak. Crvena lampica na bočnoj strani uređaja pokazat će vam kad su baterije pune, a zelena kad je uređaj u pogonu.

Isprobao sam ga u dvije situacije na otvorenom: tijekom trodnevnog boravka u šumi u blizini Jastrebarskog, za blago oblačnog dana te na zagrebačkom Jarunu, tijekom jednog od onih dana kada je bilo +40 C u hladu.

Na šumskom terenu se nije baš iskazao. Iako sam ga držao na mjestima do kojih je sunčeva svjetlost dopirala (što nije bilo teško, jer šuma nije bila gusta), baterije nije uspio napuniti ni nakon više sati dovoljno za napajanje mog Prestigia PAP 4300 duo (s baterijom kapaciteta 1500 mAh). Poslužio bi eventualno za vraćanje baterije smartfona iz mrtvih na koji postotak-dva popunjenosti, ali ne i puno više od toga.

Očekivano, bilo je bolje tijekom druge runde testiranja, kad sam ga izložio izravnom podnevnom suncu. Trebalo je proći oko četiri sata prije no što je crvena lampica zasvijetlila, označavajući da su baterije pune. Dopunio je isti pametni telefon za nekih tridesetak posto, dovoljno da ne moram tražiti kafić u kojem će mi neka dobra konobarska duša dozvoliti da se prikačim na gazdinu struju.

U oba slučaja nije bilo moguće izravno puniti mobitel.

Volcraft SL-1 je uređaj koji će vam pomoći da na osamljenoj plaži, osamljenoj vikendici u kojoj nema struje, na brodu ili tijekom planinarenja na kraće vrijeme produljite autonomiju mobitela ili drugog manjeg uređaja. Dobro će doći u slučaju nužde, ali ne računajte na njega kao na glavni izvor energije.