značajnija enkripcija

Šifrirani razgovori na Messengeru upravo su dobili značajnu nadogradnju, a što je s klasičnim porukama?

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 24.01.2023 10:21
  • Objavljeno 24.01.2023 u 09:25
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Meta

Meta, tvrtka koja stoji iza Facebooka, Messengera, WhatsAppa i drugih, upravo je objavila značajnu nadogradnju svoje aplikacije za čavrljanje, a što će kompanija sasvim sigurno preseliti i u klasične razgovore na Messengeru

Meta donosi Messengerove osnovne značajke prilagodbe u end-to-end enkriptirane (E2EE) razgovore na toj platformi. To znači da šifrirani chatovi sada mogu sadržavati teme, prilagođene emojije, reakcije, grupne profilne fotografije i puno više.

Messengerovi E2EE chatovi skrivaju vaše online razgovore od trećih strana, uključujući sam Facebook. Šifriranje također otežava policiji i hakerima pristup porukama koje šaljete i primate. WhatsApp već ima E2EE prema zadanim postavkama, a Instagram omogućuje uključivanje E2EE za pojedinačne razgovore.

Ranije Meta nije nudila nikakav način za prilagodbu šifriranih chatova unutar Messengera. Čim ste se prebacili na tajni razgovor, sve mogućnosti prilagodbe su nestale, a vi ste ostali razgovarati na običnoj bijeloj pozadini. Ali sada, kada Meta prenosi te značajke prilagodbe na šifrirane chatove, moguće je i u njima postaviti teme, uključujući statične boje i gradijentne, kako bi izgledali manje dosadno.

Također ćete u šifriranim razgovorima imati pristup cijelom nizu emojija i moći prilagoditi traku za brze reakcije. Meta dodaje i mogućnost postavljanja profilnih fotografija grupe, kao i pregled ikona aktivnog statusa i veza, što vam pokazuje više informacija o tome kamo vas poveznica vodi. Ako koristite Messenger na Androidu, također možete koristiti značajku ‘mjehurića’ za E2EE chatove, a koja vam daje brz pristup aktivnim razgovorima kada ste u drugim aplikacijama.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Meta

Ovo se događa zato što Meta želi uvesti E2EE prema zadanim postavkama i u klasične razgovore. Počela je testirati zadani E2EE prošlog kolovoza, a sada će proširiti taj test na više korisnika u sljedećih, kako sami kažu, nekoliko mjeseci. Ne kaže se koliko će mu ljudi imati pristup, ali tvrtka kaže da će pri nadogradnji obavijestiti ljude u ‘pojedinačnim temama razgovora’. Trenutačno je opcija za uključivanje E2EE na Messengeru zakopana u postavkama svakog chata i nije je tako lako pronaći ako ne znate gdje tražiti.

Prošle godine Meta je rekla da je na putu uvođenja zadanog E2EE 2023. i prethodno je naznačila da taj proces traje toliko dugo zbog sigurnosnih problema. Sve više korisnika traži E2EE da bi osigurali svoje razgovore, a Meta vjerojatno želi učiniti Messenger privlačnijim kako bi se bolje natjecao s rastućim uslugama poput Telegrama i Signala. Telegram nastavlja s dodavanjem novih značajki za besplatne i premium korisnike, a Signal čini isto dodavanjem priča i drugih uobičajenih značajki za chat, navode iz Facebooka.