REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Safari je prešišao milijardu korisnika, no Chrome je i dalje - daleko

02.06.2022 u 13:14

Bionic
Reading

Chrome i dalje kralj internetskih preglednika uz 3,378,967,819 korisnika, dok Microsoftova iteracija Chromiuma, Edge, trenutno stoji na trećem mjestu sa 212,695,000 korisnika

Ako je vjerovati nedavno izašlom izvješću, Appleov preglednik Safari napokon je dosegao milijardu korisnika, postavši drugim preglednikom koji je došao do velike brojke - odmah iza Google Chromea. U ovom trenu nikoga ne bi trebalo iznenaditi da je Chrome i dalje kralj internetskih browsera sa 3,378,967,819 korisnika, dok Microsoftova iteracija Chromiuma, Edge, trenutno stoji na trećem mjestu sa 212,695,000 korisnika, piše The Next Web.

Izvješće Atlas VPN-a temeljeno na statistici Global Statsovog postotku tržišta preglednika (koji je pak pretvoren u brojke uz pomoć Internet World Statsa) nalaže da je Safarijev rast vjerojatno ima veze s veću posvećenost privatnosti i sigurnosti, premda je puno izvjesnije da su brojke vezane uz to da Safari koriste vlasnici iPhonea, dok Chrome uglavnom koriste vlasnici Androida.

Appleov preglednik dolazi predinstaliran na sve Appleove uređaje, dok sličnu stvar imamo s Cromeom na Androidu, što pomaže tehnološkim divovima da zadrže prednost nad konkurentima. Microsoft isporučuje Edge u Windowsima, on gubi na mobilnom tržištu zbog debakla Windows Phonea.

Tim rečeno, Apple je u svoj preglednik ubacio nekoliko novih sigurnosnih značajki kojima je uspio privući velik broj korisnika. Izvješće o privatnosti, recimo, prikazuje koliko je trackera zaustavio Appleov Intelligent Tracking Prevention (ITP).

  • +6
iPhone 13 Pro slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Chrome se oduvijek smatrao privlačnijim preglednikom zahvaljujući hrpi web aplikacija poput YouTubea, Drivea, Calendara, Docsa, Eartha i Mapsa. Na koncu, verzija 100 koja je izašla krajem ožujka ubrzala je rad u Googleovom pregledniku za impresivnih 15 posto.