TISUĆE ZARAŽENIH

SAD-om hara najveća epidemija virusa Zapadnog Nila

23.08.2012 u 09:51

Bionic
Reading

Sjedinjenim Državama širi se jedna od najvećih epidemija virusa Zapadnog Nila u povijesti ove bolesti, objavio je američki federalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

Do danas je zabilježen 1221 slučaj infekcije koju prenose komarci, a 43 osobe su umrle. To je najveći broj oboljelih zabilježen u ovo doba godine, otkada je virus prvi put otkriven u SAD-u 1999. Ako se epidemija nastavi širiti sadašnjim tempom, nesumnjivo će postati najveća u povijesti te zemlje.

Oko 630 pacijenata razvilo je rijedak neuroinvazivan oblik bolesti koji oštećuje živčani sustav i može rezultirati teškom kliničkom slikom s meningitisom i encefalitisom. Ostali su razvili simptome tzv. groznice Zapadnog Nila, koje karakteriziraju povišena temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu, mučnine i povraćanje. No budući da većina inficiranih ne pokazuje jasne simptome, procjenjuje se da je u SAD-u zaraženo oko 94.000 ljudi. Iako oko 98 posto zaraženih nije registrirano, oni ipak predstavljaju problem za zdravstvo i gospodarstvo SAD-a jer, nesvjesni pravih uzroka bolesti, ipak uzimaju bolovanje i određene terapije, rekao je William Schaffner, čelnik odsjeka za preventivnu medicinu na Vanderbilt Universityju (pogledajte grafikon desno).

'Problem je veći nego što je samo zabilježeno povećanje broja oboljelih od neuroinvazivne bolesti', rekao je Schaffner i dodao da je broj neprijavljenih slučajeva čimbenik koji određuje hoće li se proglasiti izvanredno stanje, kao što je već učinjeno u Dallasu.

Epidemijom je nateže pogođen Teksas u kojem je potvrđeno 537 slučajeva, od kojih je 300-tinjak neuroinvazivno. U nekim dijelovima te države vlasti su pokrenule akciju prskanja pesticidima kako bi spriječili širenje bolesti.

Razlozi tako velikih razmjera epidemije u 2012. za sada još nisu potpuno jasni, međutim, stručnjaci pretpostavljaju da je uzrok problema u izuzetno toplom ljetu. Naime, znanstvenici smatraju da vrućine pogoduju širenju virusa.

Komarcu Culex koji prenosi virus pogoduje suho i toplo vrijeme. To se može činiti neobičnim, međutim, za razliku od ostalih vrsta komaraca, ova uglavnom polaže jaja u stajaće vode, osobito plitke. Na vrućini njihova se jajašca i larve također brže razvijaju te odrasle jedinke duže lete unaokolo. Ptice su glavni domaćini patogena i izvori zaraze.

U Europi moguć, ali rijedak

Profesorica Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, nedavno je rekla da pojava virusa u mediteranskim zemljama nije neuobičajena, ali da je ipak rijetka.

'U Hrvatskoj do sada nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja od virusa Zapadnog Nila', rekla je dr. Gjenero-Margan.