AUTOMOBILI

Rimac poklopio Muska: Tesla Roadster je možda brz, ali...

06.03.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Novi Tesla Roadster moći će ubrzati od 0 do 60 mph u rekordnom vremenu, rekao je Elon Musk. To je moguće, rekao je predsjednik Uprave Bugattija Mate Rimac, ali bi moglo biti kompromisa u dizajnu. Rimac Nevera posjeduje trenutni rekord ubrzanja od 0 do 96.5 km/h za serijska vozila

Nova ambiciozna obećanja Elona Muska za dugoočekivani Tesla Roadster podigla su obrve - uključujući i onu izvršnog direktora Bugattija.

Prošli tjedan Musk je na X-u, nekadašnjem Twitteru, objavio da je Tesla 'radikalno povećala ciljeve dizajna za novi Tesla Roadster'. Među novim mjerilima: ubrzanje od 0 do 60 mph za manje od jedne sekunde — što bi bio svjetski rekord.

Te su brojke, iako bodu oči, izvedive, rekao je Mate Rimac, predsjednik Uprave Bugattija Rimca.

'Moguće je s potisnicima', rekao je Rimac u odgovoru na Facebook komentar ispod fotografije motora za novi Bugattijev sportski automobil Chiron. 'Napravili smo simulaciju.' Također je dodao da bi moglo biti nekih nedostataka kod tako brzog ubrzanja. Rimčev vlastiti električni sportski automobil, Nevera, postavio je trenutni rekord ubrzanja od 0 do 60 milja na sat (0 do 95.6 km/h) - 1,71 sekundu.

'Problem je što', rekao je, 'ispustite zrak za 2-3 sekunde, a onda imate puno tereta koji nosite (spremnici, kompresor, ventili, mlaznice, itd.).'

Unatoč tome, glavni izvršni direktor Bugattija rekao je da su potisnici 'stvarno jedini put' jer bi alternativne metode ubrzanja, poput tehnologije usisnog ventilatora, bile previše nepraktične. Iako nekoliko sportskih automobila ima ugrađene usisne ventilatore, Rimac je odbacio tu tehnologiju zbog težine Roadstera i potrebne 'masivne' opreme. Musk nije pojasnio kako će Roadster biti opremljen da obori Rimčev rekord, rekavši samo da je ubrzanje 'najmanje zanimljiv dio'.

Prethodno je Tesla Roadster, prema Tesli, dosezao 60 mph za 1,9 sekundi.

  • +16
Rimac Nevera 'Time Attack Edition' Izvor: Promo fotografije / Autor: Rimac Automobili

Proizvodni dizajn Tesline druge generacije Roadstera je dovršen, rekao je Musk, dodajući da tvrtka očekuje službeno predstavljanje vozila do kraja godine. Tesla namjerava započeti s isporukom prvih proizvodnih modela 2025. godine.

Ovo, naglašava Insider, nije prvi put da direktor Tesle daje velika obećanja. Tesla je prošle godine pretrpila kritike nakon što su vozači Cybertrucka istaknuli da mnoge specifikacije, uključujući doseg motora i cijenu, nisu ono što je prvobitno najavljeno.