TEHNO VODIČ

Razmišljate o kupovini novog televizora? Ovo su pitanja koja trebate uzeti u obzir

03.10.2019 u 07:59

Bionic
Reading

Svake godine na tržištu se pojavi veliki broj novih televizora. Kako znati kad je vrijeme za zamjenu sadašnjeg uređaja novim? Evo nekoliko savjeta

Donosimo pregled pitanja na koje je dobro imati odgovor prije no što se upustite u kupovinu novog televizora.

Možete li si priuštiti novi TV?

Iako su u prosjeku pristupačniji nego prijašnjih godina, televizori su ipak i dalje u kategoriji skuplje tehničke robe. Nabavka novog može (a u većini slučajeva vjerojatno i hoće) predstavljati značajno opterećenje za vaš osobni ili kućni proračun. Stoga dobro promislite možete li se doista u to upustiti.

Ako ste uštedjeli i možete platiti odmah u gotovini, bravo za vas. Ali, ako planirate kupovinu na kredit, razmislite o rizicima koje takav oblik kupovine nosi sa sobom, od toga hoće li mjesečne rate biti prevelik zalogaj za vas do toga hoćete li moći otplatiti sve rate do kraja.

KRATKI VODIČ

Upoznajte se s osnovnim pojmovima prije kupnje novog TV-a

Pogledaj galeriju

Je li vaš TV zastario?

Ovo djelomično ovisi o vašim potrebama i željama, a djelomično o vanjskim čimbenicima (recimo, zakonskoj regulativi i napretku tehnologije). Dobar primjer za potonje bio je, recimo, prijelaz s analognog na digitalni signal. Sve dok vaš televizor može primati signal i reproducirati sliku sadržaja koje želite pratiti dobrih razloga zašto kupiti novi nema na pretek. Ali, ako to nije slučaj...

Zadovoljava li vaš sadašnji TV vaše svakodnevne potrebe?

Uvijek je bolje imati više razloga zašto nešto nabavljate. Recimo, možda želite televizor koristiti i za učenje, igranje ili prezentacije, ne samo kako bi uz njega gubili živce dok se vaš omiljeni tim muči sa suparnikom kojeg bi trebao lako savladati. Razmislite o tome hoće li novi uređaj zadovoljiti i druge potrebe te potrebe drugih. I isplati li se iskeširati za njega nekoliko tisuća kuna.

Je li tehnologija u novom televizoru dovoljno napredna?

Ako vam nije bitno imati najnovija tehnološka čudesa u svijetu TV tehnologije, nema puno smisla kupovati novi televizor prije no što ste sadašnji koristili barem kojih četiri-pet godina. Ako želite držati koliko-toliko korak, vjerojatno ćete htjeti nabaviti novi svakih dvije do tri godine.

>> Zatraženo skraćivanje roka za prelazak na novi DVB-T2 sustav, evo što to znači za građane

Troši li vaš TV previše električne energije?

Velik broj ljudi gleda TV više sati svakog dana. Kad se zbroje svi ti sati razlika u potrošnji na godišnjoj razini više nije tako zanemariva. Energetski učinkovitiji uređaj ne samo što bi mogao blagotvorno djelovati na vaš novčanik, već i smanjiti vaš ukupni ugljični otisak.