TEHNO VODIČ

Kupujete bežične slušalice? Evo što sve trebate znati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.09.2019 16:37
  • Objavljeno 22.09.2019 u 16:37
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Upuštate li se u nju prvi put, kupovina Bluetooth slušalica može biti zbunjujuća jer ima puno toga što možete i trebate uzeti u obzir. Donosimo pregled ključnih informacija koje mogu pomoći u odabiru

Pogledajte što sve trebate znati prije no što se odlučite na kupovinu bežičnih slušalica.

Vrste bežičnih slušalica

Bežične slušalice obično su slušalice koje se s uređajima povezuju Bluetooth vezom. Postoje i druge bežične tehnologije, ali standard za Bluetooth danas je najčešće korišten jer je najstabilniji i najmanje nesiguran. Podržavaju ga praktično svi mobilni uređaji, kao i sve veći broj drugih uređaja.

Domet mu je oko deset metara (u povoljnim okolnostima i više), a i štedljiv je. Ako će nešto uspjeti doći glave žičnim slušalicama, to će biti Bluetooth.

Bluetooth i kvaliteta zvuka

Kvaliteta zvuka u slušalicama s Bluetoothom ovisi o tome kakav audio kodek koriste. Kodek je softver koji enkodira i dekodira audio zapis. Kako bi imao učinka moraju ga podržavati i audio player i slušalice.

TEHNO IZBOR

Pogledajte jeftinije smartfone za svačiji ukus i džep

Pogledaj galeriju
5

SBC

Rane inačice Bluetootha komprimirale su audio zapise tvrdo, što je za posljedicu imalo oštar, digitalni zvuk. To se počelo mijenjati na bolje nakon što se pojavio napredni profil za distribuciju zvuka (advanced audio distribution profile, A2DP), što je omogućilo streaming visokokvalitetnog stereo zvuka putem kodeka SBC. S vremenom je to postalo standardom.

aptX

Kodek aptX bio je idući korak naprijed. Većina novijih pametnih telefona s operativnim sustavom Android danas ga podržava. Nudi zvuk usporediv s CD-om, pri čemu komprimirani audio.

aptX HD

Ovo je poboljšano izdanje kodeka aptX, koje koristi viši bitrate (576 Kbps) sa značajno nižom latencijom. Ne podržava ga puno uređaja, ali njihov broj raste. Među novijim smartfonima s podrškom za aptX HD su Galaxy Note 9, OnePlus 5T i LG V30.

AAC

Appleovi iPhone i iPad ne podržavaju aptX već koriste AAC, poboljšanu verziju kodeka SBC s nižim bitrateom (256 Kbps).

Latencija

Latencija je jedan od većih problema sa slušalicama koje koriste Bluetooth. Riječ je o kratkom kašnjenju između trenutka kad je audio signal poslan i trenutka kad ga možete čuti. Vjerojatno ga nećete primijetiti dok slušate glazbu, ali biste mogli dok gledate video ili igrate igru.

Duljina latencije ovisi o hardveru i softverskim postavkama koje koristite. Kodek aptX HD uvelike je smanjio latenciju o odnosu na prethodne kodeke, dok su ih u Appleu s AAC-om uspjeli svesti na jedva primjetnu razinu.

Koliko traje baterija u bežičnim slušalicama?

Bežične slušalice s Bluetoothom pogone ugrađene ponovo punjive baterije. Naglavne slušalice imaju više mjesta za bateriju, koju je moguće puniti kabelom USB pa možete očekivati 20 do 30 sati korištenja prije punjenja.

Slušalice koje idu u uho koriste manju bateriju, koja obično ne traje dulje od osam sati i također ju punite kabelom USB. Doista bežične slušalice, za koje trebate poseban punjač, mogu potrajati između tri i pet sati.

TEHNO VODIČ

Tražite smartfon s izdržljivom baterijom? Pogledajte ovih šest modela

Pogledaj galeriju
7

Povezivanje slušalica Bluetoothom

Povezivanje slušalica Bluetoothom s drugim uređajem može biti vrlo jednostavno ili popriličan izvor frustracija.

Procesor W1 u pojedinim Appleovim slušalicama skratio je postupak povezivanja na tri sekunde. Otvorite kutiju AirPodsa (ili pritisnite dugme sa strane na pojedinim slušalicama tvrtke Beats), kucnite po zaslonu odobrenje i obavili ste posao.

Izdanja Androida 6.0 i novija imaju sličan sustav, nazvan Fast Pair, iako je podrška za njega razmjerno ograničena.

Pojedine slušalice koriste NFC kako bi ubrzale povezivanje. To je bežična tehnologija koja omogućuje uređajima međusobnu komunikaciju ako ih držite blizu jedne drugima. Ako imate dva uređaja koji podržavaju takvo povezivanje, dovoljno je da se međusobno dotaknu. No, ta opcija nije raspoloživa ako imate iPhone.

Dostupna je, naravno, i mogućnost ručnog povezivanja uređaja. Morat ćete pronaći postavke za Bluetooth na vašem uređaju, pritisnuti odgovarajuću tipku na slušalicama i unijeti lozinku za povezivanje.

Daljinski upravljači za bežične slušalice

Žične slušalice često imaju daljinski upravljač na kabelu. Slušalice s Bluetoothom ga, razumljivo, nemaju. Umjesto toga imaju osnovne kontrolne mehanizme, skupa s mikrofonom, ugrađene u jednu od slušalica. Moguće je kako će imati tipke za upravljanje ili senzore osjetljive na dodir, kao i tipku za uključivanje upravljanja glasom.

Za upravljanje slušalicama AirPods potrebno je dva puta kucnuti kako bi se pokrenula digitalna pomoćnica Siri. U njoj možete koristiti zapovjedi za, primjerice, pojačavanje zvuka ili preskakanje pjesme koju ne želite slušati.

Tvrtke poput Bosea i Sonyja imaju slušalice koje funkcioniraju na sličan način s Google Assistantom, a Jabra je među onima koji podržavaju Amazonovu Alexu.

Svakako isprobajte odgovaraju li vam ti kontrolni mehanizmi prije no što se odlučite na kupovinu.

Oblik i veličina slušalica

Bežične slušalice dolaze u tri standardna oblika: naglavne, na uhu i u uhu. Prva dva funkcioniraju manje više slično kao i istovrsne žične slušalice, ali treće su prilično drukčije. Moguće je kako će kod njih latencija biti izraženija, u pravilu su značajno skuplje i lakše ih je izgubiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!