IZRAČUNALI GUBITAK

Raspad sustava koštao je Facebook sto milijuna dolara prihoda, a što je s korisničkim podacima?

05.10.2021 u 10:28

Bionic
Reading

Zasad nema naznaka kako su korisnički podaci bili na bilo koji način ugroženi dok su Facebook, Messenger, WhatsApp i Oculus bili nedostupni

Šestosatni raspad sustava tijekom kojeg su korisnicama i korisnicima diljem svijeta Facebook, Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp i Oculus bili nedostupni koštao je tu tvrtku blizu sto milijuna američkih dolara prihoda.

Riječ je o dosad najduljem razdoblju nedostupnosti za najveću društvenu mrežu još od 2008. godine, kada je imala daleko manje korisnika.

U Facebooku tvrde kako je do problema došlo zbog promjene konfiguracije u routerima za koordinaciju mrežnog prometa između podatkovnih centara te tvrtke. To je za posljedicu imalo rušenje povezanih sustava poput domina, zbog čega je svijet na dulje vrijeme ostao bez Facebooka, WhatsAppa i Instagrama.

Zasad nema naznaka kako su korisnički podaci bili ugroženi.

Nedavno je objavljeno kako će dugogodišnji Facebookov šef tehnike Mike Schroepfer nakon 13 godina napustiti tu tvrtku. Zamijenit će ga Andrew Bosworth.

Do ranije navedene procjene financijskog gubitka došli su u časopisu Fortune temeljem izvješća o Facebookovim prihodima tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja, kada su uprihodili 29,08 milijardi dolara.

U Fortuneu su izračunali kako je to 319,6 milijuna dolara dnevno, odnosno 13,3 milijuna dolara po satu te tako došli do gubitka od približno 99,75 milijuna dolara.

Kako nisu uzeli u obzir razdoblja vršnih opterećenja i dane u tjednu, ovaj izračun treba smatrati okvirnim. Ipak, sto milijuna USD manje u blagajni nije iznos koji bi mogao ozbiljnije uzdrmati financijsku stabilnost diva kao što je Facebook.

Cijena dionice te tvrtke bila je u padu i prije neugodnih tehničkih problema, ponajprije zbog optužbi koje je javno iznijela zviždačica Frances Haugen, a prema kojima u Facebooku prioritet daju zaradi, na štetu sigurnosti korisnika.

Haugen je također uvjerena kako je Facebook igrao značajnu ulogu u jurišu pobornika bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na zgradu Kapitola.