unutarnji problem

Šest sati nakon globalnog pada: Facebook, Instagram i WhatsApp proradili - stručnjaci otkrivaju što se dogodilo

05.10.2021 u 06:39

Bionic
Reading

Facebook i Instagram u ponedjeljak nešto prije ponoći počeli su se povezivati s internetskom mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada

Facebook i njegove aplikacije WhatsApp i Instagram srušili su se u kasnim poslijepodnevnim satima, a neki korisnici Facebooka počeli su ponovno dobivati djelomični pristup toj društvenoj mreži oko 23,45 sati po hrvatskom vremenu, javlja Reuters.

Nestanak veze je bio drugi udarac tom divu društvenih medija u par dana nakon što je zviždač u nedjelju optužio tvrtku da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Dionice Facebooka, koji ima gotovo dvije milijarde aktivnih korisnika dnevno, izgubile su na vrijednosti nakon izvješća zviždača, a u popodnevnom trgovanju u ponedjeljak pale su za još 5,3 posto.

Mreže su postale nedostupne jer korisnici nisu bili usmjeravani na pravo mjesto putem tzv. DNS sustava čije postavke kontrolira Facebook, što ukazuje da je problem unutarnji, objašnjavaju stručnjaci. Vanjski upad čini se manje vjerojatnim, javlja Reuters.

Facebook je priznao da su korisnici imali problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije naveo nikakve pojedinosti o prirodi problema ili o tome koliko je na njih utjecao prekid rada.

"Radimo na tome da se stvari što prije vrate u normalu i ispričavamo se zbog neugodnosti", napisao je Facebook na Twitteru 30 minuta nakon prvih izvješća o padu.

Jedan zaposlenik Facebooka rekao je Reutersu da su svi interni alati u kvaru. Odgovor Facebooka bio je znatno otežan jer su zaposlenici u gašenju izgubili pristup nekim vlastitim alatima, kazali su upućeni.