profit ispred sigurnosti

Zviždačica i bivša menadžerica teško optužuje Facebook: 'Dezinformacije, osobito u zemljama koje su prije imale minimalan pristup internetu, izravno vode do umiranja ljudi'

04.10.2021 u 10:43

Bionic
Reading

U zadnjem nizu skandala kojima je opterećen Facebook jedna od bivših menadžerica teško optužuje vodstvo kompanije da je stavilo 'profit ispred sigurnosti'

Frances Haugen, bivša produkt menadžerica Facebooka, razotkrila se kao zviždačica koja je The Wall Street Journalu dostavila niz internih dokumenata kompanije.

Govoreći u emisiji '60 minutes', sugerirala je da su iz Facebooka svjesno lagali javnosti, pretjerujući s izjavama o napretku u suzbijanju govora mržnje, nasilja i dezinformacija na platformi. Sve je, kaže, potkrijepila desetinama tisuća stranica dokumenata.

'Bilo je sukoba interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook', rekla je Haugen u intervjuu, prenosi The Financial Times.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 60 Minutes

'I Facebook je uvijek iznova birao vlastite interese, poput zarade više novca.'

Tvrdi da je Facebook prerano rasformirao svoj tim za građanski integritet - odgovoran za zaštitu demokratskih procesa i rješavanje dezinformacija - nakon američkih izbora 2020. godine, što je pridonijelo neredima u režiji pristaša tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 6. siječnja na Capitol Hillu.

'To je bio trenutak u kojem sam shvatila da nisu spremni uložiti ono što treba da Facebook ne bude opasan', rekla je.

  • +3
Dolazak Donalda Trumpa s obitelji na inauguraciju u Washington Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST

Platforma je ove godine bila na udaru kritika zbog svoje uloge u omogućavanju počiniteljima pobune na Capitol Hillu da izazovu nemire, šire konspirativne sadržaje i organiziraju juriš na zgradu vlade.

Odvjetnici Frances Haugen prošlog mjeseca podnijeli su 'najmanje osam žalbi' Komisiji za vrijednosne papire i burze (SEC). To je suprotno internom istraživanju tvrtke s njezinim tvrdnjama u javnosti - uključujući, naprimjer, tvrdnju izvršnog direktora Marka Zuckerberga da Facebook uklanja sadržaj koji dovodi do štete u stvarnom svijetu.

Odvjetnici navode da su optužili tvrtku za pogrešne tvrdnje koje su utjecale na ulagače.

  • +19
Saslušanje Marka Zuckerberga u Kongresu 2018. godine Izvor: Pixsell / Autor: Douliery Olivier/ABACA/PIXSELL

S druge strane iz Facebooka tvrde da je sve u redu.

'Stojimo pri svojim izjavama i spremni smo odgovoriti na sva pitanja koja regulatori mogu imati o našem radu', rekla je Lena Pietsch, direktorica Facebookovih komunikacija.

'Zaštita naše zajednice važnija je od maksimiziranja našeg profita', dodala je, ističući:

'Reći da zatvaramo oči na povratne informacije zanemaruje ova ulaganja, uključujući 40.000 ljudi koji rade na sigurnosti na Facebooku. U to smo investirali 13 milijardi dolara od 2016.'

TEHNO SAVJETI

Vjerojatno ih ne znate: Isprobajte ovih pet zanimljivih trikova za Facebook

Pogledaj galeriju

Facebook je bio u ofenzivi i prije emitiranja programa. Nick Clegg, šef globalnih poslova kompanije, poslao je u petak dopis zaposlenicima u kojem je optužbe nazvao 'zavaravajućima'. Također se u nedjelju pojavio na CNN-u kako bi odbacio te tvrdnje kao 'smiješne'.

Prošlog mjeseca Haugen se sastala i podijelila dokumente s nekoliko članova Kongresa, uključujući senatore Richarda Blumenthala i Marshu Blackburn, a u utorak će svjedočiti na ročištu u Senatu.

Otkrića Haugen izazvala su val kritika regulatora i zakonodavaca iz cijelog političkog spektra te su od rukovoditelja Facebooka zahtijevali veću transparentnost i informacije o tome kako planira odgovoriti na brojne izazove.

Facebook ne poštuje vaše privatne podatke, a ove web stranice to će vam i dokazati Izvor: Creative Commons / Autor: Tobias

Prošli tjedan Facebook je obustavio svoje planove za razvoj Instagram Kidsa, verzije aplikacije za fotografije namijenjene djeci do 13 godina.

Tijekom intervjua Haugen je također ciljala na međunarodnu prisutnost Facebooka, rekavši da dezinformacije, osobito u zemljama koje su prije imale minimalan pristup internetu, 'izravno vode do umiranja ljudi'.

'To je sila za koju se brinem da će destabilizirati društva', rekla je.