ZNANSTVENA PEŠKARIJA

Nekad neizostavan dio svakog kućanstva: Kako je nastala legendarna 'Singerica'

Bionic
Reading

Mnogi od nas još se sjećaju ritmičnog zvuka bakinog šivaćeg stroja. “Singerica”, kako su je od milja zvali, bila je neizostavan dio svakog kućanstva prošlog stoljeća. Njezin tvorac Isaac Merit Singer rođen je na današnji dan 1811. godine u New Yorku

Kao tinejdžer napustio je svoj dom i pridružio se glumačkoj trupi. Budući da je to bilo slabo plaćeno zanimanje, radio je razne strojarske poslove. Tako je u jednoj mehaničkoj tvrtki dobio zadatak popraviti šivaći stroj. Prilikom popravka uvidio je njegove nedostatke pa je u 11 dana dizajnirao i izradio, a kasnije i patentirao poboljšani model s ravnom podlogom iznad koje je bio ovješen mehanizam s iglom.

U to je vrijeme nekoliko inovatora polagalo patentna prava na razne komponente šivaćih strojeva, ali nitko od njih nije imao dovoljno jak patent da osigura tržišnu dominaciju, a postojala je i bojazan mogućih međusobnih tužbi. Na prijedlog jednog odvjetnika nekolicina njih, među kojima je bio i Singer, okupilo se kako bi jedni drugima dopustili primjenu patenata.

To je Singeru omogućilo da s partnerom Edwardom Clarkom pokrene kompaniju I. M. Singer & Co. koja je, nasuprot dotadašnjim velikim i skupim šivaćim strojevima namijenjenim industriji, tržištu ponudila mali šivaći stroj prilagođen kućnoj uporabi. Proizvodnju su temeljili na standardiziranim dijelovima koji su se na kraju povezivali čime su dodatno snizili troškove, a samim time i cijenu na tadašnjih 10 dolara (današnjih 390 USD).

Kompanija je bila inovativna i u marketinškom smislu. Zapošljavala je žene koje su educirale kućanice kako koristiti kućne šivaće strojeve, a nudila je i mogućnost plaćanja na rate što je bila, kasnije se pokazalo, revolucionarna ideja Edwarda Clarka. Otvaranjem tvornica u Škotskoj 1867. i kasnije u Francuskoj i Rusiji Singer je postala jedna od prvih američkih međunarodnih kompanija. Čak je i Gandhi koji je naučio šivati na Singerici u britanskom zatvoru, na primjeru tog stroja napravio iznimku u odnosu na ostale, kako kaže, destruktivne strojeve, prozvavši je “jednim od korisnijih izuma.”

Isaac Merit Singer vodio je i uzbudljiv privatni život. Ženio se pet puta i imao brojne ljubavnice zbog čega je njegova oporuka bila prava medijska senzacija na čijem se čitanju okupilo 24 - što bračne, što izvanbračne djece.