POOŠTRILI PRAVILA

Pune ruke posla: Facebook i Twitter počeli brisati želje za smrću američkog predsjednika

07.10.2020 u 11:23

Bionic
Reading

Nakon što je relativno brzo izašao iz bolnice, predsjednik SAD-a Donald Trump na društvenim mrežama sve češće dobiva želje za smrću. Popularne platforme su tome odlučile stati na kraj

Twitter i Facebook počeli su brisati želje za smrću američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Obje platforme počele su strogo provoditi novo pravilo nakon što je, podsjetimo, objavljeno da je Trump obolio od Covida-19. Nakon što je predsjednik SAD-a objavio da je pozitivan na Covid-19, velik broj ljudi je izrazilo svoje mišljenje o tome - uključujući i želje za smrću, prenosi MakeUseOF.

2. listopada 2020. Twitter Comms objavio je Tweet da će novo pravilo brisati sve želje za smrću, no zbog njih neće suspendirati korisnike. Twitter je također naglasio da se pravilo ne aplicira samo za Trumpa, nego i bilo koga drugog.

Podsjetimo, ovo pravilo nije ništa novo, kao što se može vidjeti u pravilima Twittera.

'Ne toleriramo sadržaje koji žele, nadaju se ili izražavaju želju za smrću, ozbiljne tjelesne ozljede i smrtonosne bolesti prema pojedincu ili skupini ljudi.'

Unatoč ovom pravilu, korisnici su i dalje nastavili kritizirati Twitter zbog labave primjene ovog pravila. Neki od nijh se pitaju zašto je Twitter odlučio ozbiljno stati na kraj prijetnji sada, kad to već nije radio prije. Odgovor Twittera? 'Naša stranica neka pravila provodi nedoslijedno'. Premda platforma do sad nije dala određeni razlog zašto nije zaustavljala nasilno ponašanje, ona tvrdi da će biti bolja u budućnosti.

Facebook pooštrio mjere

Facebook je također počeo brisati želje za smrću. Ravnateljica Facebookovih komunikacija Liz Bourgeois iskoristila je Twitter da bi pojasnila Facebookova pravila vezana uz ovakvo ponašanje. Napisala je da 'Facebook miče prijetnje smrću i sadržaj usmjeren prema predsjedniku, uključujući komentare na njegove objave.

Društvena mreža je već počela brisati razne druge oblike govora mržnje uključujući 'blackface', što znači da je brisanje želja za smrt bio logični slijed događaja.

Možda malo prekasno?

Facebookove i Twitterove stroge mjere mogle su doći ranije. Platforme su možda bile labave oko provođenja ovog pravila, no nadamo se da će ovaj potez spriječiti prijetnje smrću u budućnosti.