ASTRONOMIJA

Prvi put ikad: Astronomi snimili nevjerojatan prizor - proces nastajanja egzomjeseca

30.07.2021 u 12:14

Bionic
Reading

Po prvi put snimljen događaj zabilježen je unutar deset milijuna godina starom sustavu na udaljenosti od 370 svjetlosnih godina od Zemlje

Premda smo do danas otkrili hrpu udaljenih egzoplaneta, za rukom nam nije pošlo pronalaženje njihovih satelita. Skupina znanstvenika je, po prvi put u povijesti, otkrila područje u okolici udaljenog sunčevog sustava u kojem nastaje egzomjesec. Myriam Benisty i njezin tim iz Sveučilišta u Grenobleu usredotočili su se na disk prašine oko udaljenog plinovitog diva udaljenog 270 svjetlosnih godina od Zemlje - za kojeg tvrde da je mjesec u nastajanju.

Tim je još 2018. pronašao prvi protoplanet u sustavu uz pomoću Vrlo velikog teleskopa u Europskom južnom opservatoriju. Samo godinu kasnije, u njemu su prepoznali plinovitog diva PDS 70c te vjeruju da sustav, prema podacima kojima raspolažu, broji oko 10 milijuna godina starosti te da sadrži dva plinovita diva veća od Jupitera. Kako bi otkrili više o sustavu, prema njemu su uperili druge instrumente uključujući radio teleskope ALMA (engl. The Atacama Large Millimetar/submillimetar Array) pomoću kojih su snimili prašinu oko diva PDS 70c.

Disk prašine proteže se udaljenosti malo većoj od one između Zemlje i Sunca gdje se nalazi dovoljno mase za nastanak tri mjeseca veličine našeg prirodnog satelita. Benisty kaže da su se mjeseci vjerojatno već formirali, no da nemamo konkretne dokaze s obzirom da ih ne možemo vidjeti pomoću ALMA-e. Prema časopisu Science, Ekstremno veliki teleskop na kojem se još radi imat će dovoljno snage da to provjeri. Problem je što ćemo do dovršetka konstrukcije morati malo pričekati - bar do početka 2027.