ASTRONOMIJA

Znanstvenici iznenađeni: Mars je i danas vjerojatno vulkanski aktivan planet

16.05.2021 u 08:05

Bionic
Reading

Prema najnovijim otkrićima, postoji šansa da je toplina uzrokovana nedavnom vulkanskom aktivnošću učinila Mars naseljivijim

Mars je, unatoč pretpostavljenoj geološkoj starosti, možda i dalje vulkanski aktivan planet koji na površini ima tragove erupcija što su se događale u proteklih 50.000 godina.

Podsjetimo, Mars je bio geološki aktivan prije tri do četiri milijarde godina, o čemu svjedoči masivna planina Olympus Mons - 25 kilometara visok ostatak vulkana tri puta je viši od Mt. Everesta, najviše planine na Zemlji. Dosadašnja su istraživanja sugerirala da je Crveni planet nastavio vulkansku aktivnost sve do prije 2,5 milijuna godina.

Mars je... geološki aktivan?

Najnovije otkriće dio je nedavno objavljene studije Planetarnog i lunarnog laboratorija i instituta za planetarne znanosti na Sveučilištu u Arizoni. Dokaz o nedavnoj vulkanskoj aktivnosti u Elysium Planitiji na Marsu objavljen je u znanstvenom časopisu Icarus.

David Horvath, voditelj studije i znanstvenik u Institutu za planetarne znanosti u Tucsonu u Arizoni, u razgovoru za Space.com rekao je da je riječ o 'najmlađoj dokumentiranoj vulkanskoj erupciji na Marsu'.

Podatke su znanstvenicima priskrbili sateliti u Marsovoj orbiti koji su analizirali područje na ekvatoru pod imenom Elysium Planitia. Sateliti su također prepoznali novo nalazište dosad neotkrivenog tamnog vulkanskog nanosa smještenog oko 1600 kilometara od NASA-inog rovera InSight, a koji prati tektonsku aktivnost Marsa još od 2018. 'Ako cijelu povijest planeta zbijemo u jedan jedini dan, posljednje bi se erupcije i izlijevanje lave dogodili sekundu prije ponoći', objasnio je Horvath.

Erupcija se dogodila na udaljenosti od 10 kilometara od najnovijeg kratera na Marsu. Riječ je o meteorskom krateru širine 10 kilometara pod imenom Zunil.

  • +5
Fascinantni planet Mars Izvor: Profimedia / Autor: Andrey Nyrkov / Panthermedia / Profimedia

Što zaključiti?

Prema studiji bi na tom području postojala mogućnost da toplina vulkanske aktivnosti na Marsu učini planet za nijansu gostoljubivijim. Tamošnji led možda se otopio zahvaljujući magmi koja dolazi iz dubine planeta te je samim time donedavno pružala povoljnije okolnosti za razvoj mikroorganizama.

'Ova studija ne potvrđuje postojanje života na Marsu, već implicira da tamošnji okoliš možda pruža mogućnost naseljavanja', komentirao je Horvath.

Sljedeće veliko pitanje koje si znanstvenici postavljaju je zašto se to konkretno mjesto postavlja kao centar geološke aktivnosti na Marsu. Crveni planet već ima velik broj vulkana, uključujući Elysium Mons, no erupcija i vulkanske pukotine povezane s inače zanemarivom dolinom nalažu da bi, s vremenom, tamo možda mogao nastati idući veliki marsovski vulkan.