'PUCNJEVI' SU ISPALJENI

Profit prije svega? Musk tuži OpenAI i Sama Altmana za 'izdaju'

04.03.2024 u 11:02

Bionic
Reading

Tužba navodi da je pogodba Sama Altmana i Microsofta izdala izvornu misiju startupa

Elon Musk je podnio tužbu protiv OpenAI-ja i njegova izvršnog direktora Sama Altmana. Optužuje ih da su 'izdali svoju temeljnu misiju stavljajući profit ispred dobrobiti čovječanstva'.

Musk, koji je bio osnivački član Uprave OpenAI-ja, tvrdi da je Altman 'zapalio' ugovor o osnivanju tvrtke potpisivanjem investicijskog ugovora s Microsoftom, koji je u OpenAI uložio 13 milijardi dolara.

U tužbi podnesenoj u četvrtak u San Franciscu, Musk tvrdi OpenAI sada razvija umjetnu opću inteligenciju (artificial general intelligence, AGI) za profit, a ne za dobrobit čovječanstva.

'OpenAI Inc pretvoren je u zatvorenu, de facto podružnicu najveće tehnološke tvrtke na svijetu: Microsofta. Pod svojim novim upravnim odborom, ne samo da razvija, već zapravo usavršava AGI kako bi povećao profit za Microsoft, a ne za dobrobit čovječanstva', piše u tužbi.

Tužba započinje Muskovim često iznošenim upozorenjem da AGI predstavlja 'ozbiljnu prijetnju čovječanstvu'. 'Dok neki poput gospodina Muska vide egzistencijalnu prijetnju u AGI-ju, drugi vide AGI kao izvor profita i moći', navodi se u tužbi, dodajući da u rukama profitnih kompanija kao što je Google, AGI predstavlja 'posebno akutnu i štetnu prijetnju čovječanstvu'.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Leon Neal / PA Images / Profimedia

Musk i drugi tehnološki stručnjaci zabrinuti su da bi se AGI mogao izmaknuti ljudskoj kontroli i poduzeti radnje koje bi ugrozile planet. U tužbi se navodi da je Altman navodno dijelio Muskovu zabrinutost oko AGI-ja, te je 2015. godine predložio osnivanje neprofitnog AI laboratorija koji bi bio 'suprotan Googleu', danas poznat kao OpenAI. Zajedno s Gregom Brockmanom, predsjednikom OpenAI-ja, kojeg Musk također tuži, trojica su se složila da će stvoriti laboratorij čiji će principi biti sadržani u ugovoru o osnivanju.

Laboratorij bi bio 'za dobrobit čovječanstva', bio bi neprofitna tvrtka i bio bi otvorenog izvora. Tužba navodi da je Musk, koji se povukao iz OpenAI-ja 2018., bio 'pokretačka snaga' iza stvaranja OpenAI-ja i tijekom ranih godina osigurao većinu njegovih sredstava. Microsoft je nakon ugovora sklopljenog 2020. postao najvećim ulagačem u profitabilnu podružnicu OpenAI-ja koju vodi Altman.

U tužbi se tvrdi da su 2023. OpenAI, Altman i Brockman 'zapalili ugovor o osnivanju' nakon izdavanja GPTa-4, moćnog modela koji podupire OpenAI-jev chatbot ChatGPT. Dizajn GPTa-4 držan je u tajnosti i takvo ponašanje pokazalo je radikalno odstupanje od izvorne misije OpenAI-ja, stoji u tužbi. 'Ova tajnost prvenstveno je vođena komercijalnim razlozima, a ne sigurnošću', piše u tužbi u kojoj se navodi kršenje ugovora, kršenje fiducijarne obveze i nepoštena poslovna praksa.

Dodaje se da je GPT-4 tehnologija AGI u stvarnom vlasništvu Microsofta, dogovor koji je navodno izvan opsega ugovora o licenciranju tvrtke s OpenAI-jem. U tužbi se također tvrdi da OpenAI razvija model poznat kao Q (Q star) koji je još bliži konceptu AGI-ja.

U tužbi se nadalje tvrdi da je burno razdoblje događaja u studenom 2023., kada je Altman smijenjen s mjesta glavnog izvršnog direktora OpenAI-ja, a zatim vraćen na posao, pokazalo da je Microsoft imao 'značajnu moć' nad tvrtkom. Nova uprava uvedena nakon Altmanova ponovnog postavljanja nema stručnost da utvrdi je li tvrtka postigla AGI i je li proizvela proizvod izvan opsega Microsoftove licence, dodaje se u tužbi.

'Ovaj slučaj je pokrenut kako bi se OpenAI primorao da se pridržava ugovora o osnivanju i vrati svojoj misiji razvoja AGI-ja za dobrobit čovječanstva, a ne da koristi pojedinačnim optuženicima i najvećoj tehnološkoj tvrtki na svijetu', navodi se.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ugovor OpenAI-ja s Microsoftom pomno ispituju tijela za tržišno natjecanje u SAD-u, EU i UK-ju. Brian Quinn, profesor na pravnom fakultetu Boston Collegea u SAD-u, rekao je da postoji više problema s tužbom. Rekao je da Musk nema pravo pokretati tužbu temeljenu na kršenju potvrde o osnivanju odbora OpenAI-ja jer nije bio član odbora. Tužba se temelji na izjavi da su emailovi iz 2015. između Muska i Altmana u kojima se navodi ugovor o osnivanju, zajedno s certifikatom, predstavljaju ugovor. Quinn je rekao da je to 'daleko' od održivog pravnog argumenta, piše Guardian.

Zahtjev za povrat novca koji je Musk uložio u OpenAI također će vjerokatno propasti jer tužba navodi kako je OpenAI svoju misiju napustio 2023., što je dugo nakon što je Elon Musk prestao podržavati neprofitnu organizaciju.