AUDIO I VIDEO POZIVI

Musk kaže da ukida svoj telefonski broj, koristit će samo – X

13.02.2024 u 10:25

Bionic
Reading

'Za nekoliko mjeseci ukinut ću svoj telefonski broj i koristiti samo X za poruke i audio/video pozive', najavio je milijarder i vlasnik X-a Elon Musk na toj društvenoj platformi

Podsjetimo, prošli mjesec X je uveo audio i video pozive. Dio je to plana Elona Muska da transformira platformu u aplikaciju za 'sve'.

Opcije za audio i video pozive nalaze se unutar odjeljka za privatne poruke. U postavkama korisnici mogu namjestiti tko ih može kontaktirati. Mogu primati pozive s računa na X-u koje prate ili pozive kontakata u svom imeniku, pod uvjetom da su na X-u prije toga odobrili pristup svojim kontaktima u mobitelu.

Za upućivanje poziva drugom korisniku potrebno je tom korisniku poslati izravnu poruku barem jednom. Kao zaštitnu mjeru protiv spama ili zlouporabe, korisnici također imaju izbor onemogućiti dolazne pozive.

Međutim riječ je o premium opciji, rezerviranoj samo za pretplatnike te društvene mreže, što znači da, ako želite nazvati Muska, morate za to platiti osam dolara mjesečno koliko košta ta Premium pretplata koja omogućava audio i video pozive.

No Muskova najava ukidanja telefonskog broja i oslanjanje samo na X trenutno nije baš moguće zbog sigurnosnih ograničenja, što su mi primijetili i sami korisnici koji su ga u komentarima pitali: 'Ne treba li ti telefonski broj da bi se povezao na svoj račun na X-u?'

Nezavisni istraživač aplikacija Nima Owji rekao je Gizmodu da su SMS potvrdni kodovi, poput onih koji se koriste za dvofaktorsku autentifikaciju, tijekom procesa prijave još uvijek veliki dio našeg online života. Tako i X šalje SMS potvrdne kodove korisnicima kako bi potvrdili njihov identitet, iako platforma nudi ovu opciju samo Premium pretplatnicima.

Besplatni korisnici na X-u mogu koristiti aplikacije za autentifikaciju ili sigurnosne ključeve kao svoju dvofaktorsku metodu autentifikacije, za koje stručnjaci tvrde da su ionako sigurnije od potvrde putem SMS-a, s obzirom na to da hakeri mogu koristiti metode kao što je zamjena SIM kartice kako bi ukrali vaš telefonski broj.