TVORAC CHATGPT-JA

Službeno je: Altman se vratio na čelo OpenAI-ja, oglasio se o promjenama u tvrtki

30.11.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Kada je američka tehnološka tvrtka OpenAI prošli tjedan naprasno smijenila svog izvršnog direktora Sama Altmana bez puno objašnjenja, to je izazvalo šok u cijeloj Silicijskoj dolini, a i šire, pogotovo u AI zajednici. U potpunom preokretu odlučeno je da se Saltman ipak vraća na čelo tvrtke koju je suosnovao, izbacivši iz uprave neke od ljudi koji glasali za njegov otkaz

Dvanaest dana nakon što je OpenAI otpustio Sama Altmana kao izvršnog direktora, tvrtka je službeno objavila da ga je ponovno zaposlila te da imaju novi upravni odbor koji čine Bret Taylor, bivši suizvršni direktor Salesforcea, zatim Larry Summers, bivši američki ministar financija i glavni izvršni direktor Quore, te Adam D'Angelo, jedini preostali 'stari-novi' član iz odbora koji je smijenio Altmana 17. studenog.

Najveći investitor u OpenAI - Microsoft - dobio je mjesto promatrača bez prava glasa u upravnom odboru tvrtke.

Podsjetimo, nakon što je objavljeno da je Altman dobio otkaz, šef Microsofta Satya Nadella ponudio je u svojoj tvrtki posao Altmanu te predsjedniku OpenAI-ja Gregu Brockmanu, koji je otišao iz OpenAI-ja nakon Altmanove smjene. No Nadella je rekao da, iako su se na kraju obojica vratila u OpenAI, podupire takav završetak priče, piše CNN.

OpenAI je signalizirao da će u budućnosti dodati još direktora. Altman je zahvalio prethodnom odboru - koji ga je otpustio - za njihov doprinos tvrtki.

Također je vratio Miru Murati na mjesto glavne tehnološke direktorice tvrtke. Murati je inače imenovama privremenom izvršnom direktoricom prije nego je tvrtka na to mjesto postavila Emmetta Sheara, bivšeg izvršnog direktora Twitcha, koji je na čelu OpenAI-ja bio manje od tjedan dana.

  • +2
Umjetna inteligencija - ChatGPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Zbog kaosa u OpenAI-ju, kada je Altman otišao iz tvrtke, više od 800 tamošnjih zaposlenika zaprijetilo je otkazom ako Altman i Brockman ne budu vraćeni na posao. A među onima koji su zagovarali Altmanov otkaz bio je Ilya Sutskever, bivši član uprave koji se kasnije ispričao za svoje postupke, rekavši da žali zbog te odluke. Čini se da je Sustkeverova uloga glavnog znanstvenika u OpenAI-u neriješena. Izostavljen je s Altmanova popisa voditelja tima.

'Volim i poštujem Ilyu, mislim da je on svjetlo vodilja i dragulj', napisao je Altman u objavi na blogu tvrtke. 'Ne gajim zlobnu volju prema njemu. Iako Ilya više neće biti član odbora, razgovaramo o tome kako on može nastaviti svoj rad u OpenAI-ju.'

Altman je najviše hvalio za Brockmana koji se vraća u tvrtku nakon što je dao otkaz. Altman je rekao da će formalizirati na organizacijskoj shemi tvrtke činjenicu da su njih dvojica 'partneri u vođenju tvrtke'.

'Hvala vam na svemu što ste učinili od samog početka i na tome kako ste se nosili sa stvarima od trenutka kada je ovo počelo i tijekom prošlog tjedna', poručio je Altman Brockmanu. Altman je također pohvalio zaposlenike i kupce tvrtke, napomenuvši da OpenAI nije izgubio nijednog od njih tijekom cijele drame.

  • +5
Sam Altman Izvor: Profimedia / Autor: Lamkey Rod/CNP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Altman je postao zaštitno lice generativne umjetne inteligencije nakon što je tvrtka u studenom prošle godine lansirala ChatGPT. Gotovo 'preko noći' pridobili su 180 milijuna korisnika, a ChatGPT je 'preokrenuo' mnoge industrije naglavačke. No Altman je kontinuirano upozoravao u javnosti tehnologija umjetne inteligencije 'može poći po zlu i da o tome žele glasno govoriti'.

Rođen u St. Louisu, u državi Missouri, napustio je studij na Sveučilištu Stanford kako bi radio na aplikaciji za lokaciju koja se zove Loopt. Taj je startup bio u prvoj skupini od njih osam u akceleratoru Y Combinator, zajedno s Redditom i tvrtkom Kiko čiji je suosnivač privremeni izvršni direktor OpenAI-ja Emmett Shear.

Prije OpenAI-ja, Altman je bio predsjednik Y Combinatora, mentorirao je niz osnivača i proširio svoju mrežu u Silicijskoj dolini.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.