55 godina postojanja

Prođite s nama kroz muzej koji će vam otkriti tajne elektriciteta i čaroliju Teslina genija

18.03.2018 u 21:23

Bionic
Reading

Jedna od najposjećenijih domaćih adresa, zagrebački Tehnički muzej, ove godine obilježava 55 godina otkad je prvi put dio postava posvetio isključivo otkrićima i dostignućima genija iz Smiljana pored Gospića, Nikole Tesle. Prođite s nama kroz njegove tajne

Stojimo iza sigurnosne ograde Demonstracijskog kabineta Nikole Tesle u Tehničkom muzeju u zagrebačkoj Savskoj ulici. S one strane čovjek odjeven u crvenu jaknu uključuje jedan od uređaja. Zatim uzima neonsku cijev i približava je žarulji.

Električni luk u hipu premosti prazan prostor između žarulje i cijevi, a cijev zasvijetli. Na djelu je praktičan prikaz čarolije elektriciteta, u čije nas je tajne velikim dijelom uveo genijalni znanstvenik i izumitelj Nikola Tesla.

Čak 55 godina u pogonu

Kroz Tehnički muzej je prošle godine prošlo 170.767 posjetitelja, što ga čini najposjećenijim zagrebačkim i jednim od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj. Pojedinačno je došlo 104.659 posjetitelja, a u grupama njih 66.108. Broj posjetitelja iz inozemstva je gotovo udvostručen, na 11.019.

Muzej je lani održao 12 izložbi, 23 predavanja, 52 edukativne akcije i radionice. Među manifestacijama je najposjećeniji bio Festival znanosti, s 4015 posjetitelja, dok je najpopularnija vođena tura bila ona u Rudniku, koja čini 1432 od ukupno 5294 održana stručna vodstva.

  • +5
Demonstracijski kabinet Nikole Tesle Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Začetak Kabineta Nikole Tesle nastao je već tijekom otvorenja Tehničkog muzeja u Zagrebu 14. siječnja 1963. godine. Tada je obilježavana dvadeseta godišnjica smrti velikog izumitelja i znanstvenika, pa je dio Muzeja u odjelu Transformacije energije bio posvećen pokusima s Teslinim transformatorom. U pokusima su već tada mogli sudjelovati i posjetitelji.

Stalni postav ovog kabineta s izumima Nikole Tesle, ukupne površine 260 kvadratnih metara, otvoren je 1976., prigodom obilježavanja 120. godišnjice Teslina rođenja.

Specifičan je po tome što su se u njemu izvodili pokusi s rekonstrukcijama najpoznatijih Teslinih izuma izrađenih prema njegovim originalnim nacrtima i patentnim prijavama, a u većini slučajeva metodama i s materijalima iz vremena u kojem je živio.

U vrijeme otvorenja Muzeja u njemu je bila tek jedna stara Teslina zavojnica. Izlošci su napravljeni u njegovim radionicama, a proračune za njihovu izradu napravili su i radove nadzirali Franjo Kičinbači iz Školskog centra Ruđer Bošković i Miroslav Mirković, kustos Tehničkog muzeja. Dopunjen je poslije 1977., nakon završetka snimanja serije TV Zagreb o Nikoli Tesli, kada je većina naprava izrađenih za potrebe snimanja završila u Tehničkom muzeju.

Tesla je pomogao otkriću bežičnog prijenosa podataka

Promatrajući različite učinke visokofrekventne struje, Tesla je uočio da se ona može prenositi samo jednim vodičem, pa ga je to dovelo do izuma bežičnog prijenosa elektromagnetskih titraja. Radovi na tom području rezultirali su još jednim velikim otkrićem: tako smo došli do osnovnih načela radiotehnike, odnosno danas sveprisutnog bežičnog prijenosa podataka.

Sadašnji izgled Kabinet je dobio nakon rekonstrukcije obavljene tijekom 2006. godine. Tribina s devedesetak sjedećih mjesta dijeli prostor za posjetitelje na tri dijela u kojima su multimedijski prikazani djetinjstvo, školovanje, život i rad u Americi te odlikovanja i priznanja Nikole Tesle. Dok se ne izvode pokusi, posjetiteljima se približavaju život i djelo Nikole Tesle raznim multimedijskim sadržajima. Primjerice, na velikom ekranu mogu pogledati film koji prikazuje pokuse.

Pokusi i za posjetitelje

Posjetitelji pomoću pokusa mogu, recimo, upoznati okretno magnetsko polje, Tesline visokofrekventne transformatore, bežični prijenos elektromagnetskih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i drugo.

'Posjetiteljima su obično najzanimljiviji pokusi s Teslinim transformatorima jer su vizualno atraktivni. Veliki transformator može proizvesti više od milijun volti, a manji stotinjak tisuća volti', rekao je tportalu viši kustos Tehničkog muzeja Renato Filipin, koji posao kustosa u toj instituciji obavlja punih 20 godina.

Kroz Kabinet godišnje prođe oko 45 tisuća posjetitelja. Uglavnom su to učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole, srednjoškolci i, ponekad, studenti zainteresirani za elektrotehniku i/ili Teslu osobno. Kustosa Filipina najviše veseli to što sve može izravno pokazati posjetiteljima, naročito djeci, kako bi ih naučio više o električnoj energiji i velikom Tesli.

Iako ima posjetitelja razočaranih time što muzej koji nosi Teslino ime nudi razmjerno mali prostor posvećen tom znanstveniku, Filipin je uvjeren da je sadašnji postav Kabineta optimalan. Eventualno bi još mogli dodati sadržaje u proširenoj i virtualnoj stvarnosti - kad bi se za njih našlo sponzora - pa da i Tehnički muzej zakorači u budućnost koja ubrzano postaje sadašnjost.