nadogradnja

Pročitaj prije nego što podijeliš: Na Twitter stiže nova zanimljiva značajka

28.09.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Najnovija nadogradnja popularne platforme za mikro bloging uvodi podsjetik za čitanje članaka prije njihove objave, s ciljem poticanja informiranja prije retweeta

Twitter je u novu nadogradnju ubacio novi podsjetnik koji čitatelja ohrabruje da pročita članak prije tvitanja te se nada da će ovo potaknuti članove da se više informiraju prije prosljeđivanja sadržaja. Twitter je od lipnja 2020. eksperimentirao sa značajkom koja korisnike agresivno potiče da čitaju članke prije nego što ih proslijede. Ona radi tako da prepoznaje kada korisnik nema otvoren članak te šalje podsjetnik da ga pročita.

Podsjetnik za 'poboljšavanje informiranosti' prvotno je stigao na Android, no uskoro stiže i na iOS. Twitter tvrdi da 40 posto čitatelja otvara članak nakon što su dobili podsjetnik, dok ga 33 posto proslijedi nakon čitanja. Neki korisnici su nakon čitanja odustali od objave, što je zapravo informirano donošenje odluka koje je Twitter želio. Kompanija je također spomenula da će podsjetnik postati manji nakon što ga jednom pročitate, a razlog je njegova potencijalna iritantnost.

Twitter, kao i Reddit, pokušavaju potaknuti korisnike da donose odluke i komentiraju tek nakon što pročitaju sadržaj. Twitter, konkretno, vjeruje da informiranost može potaknuti 'informiranu diskusiju' te da korisnici moraju pročitati više od naslova da bi dobili konkretnu sliku onoga što se dešava.

Dobar potez ili borba s vjetrenjačama?

Izbacivanje podsjetnika prije ponovne objave članaka možda će smanjiti broj neinformiranih objava, no vrlo mu vjerojatno neće stati na kraj. Ljudi će i dalje objavljivati dezinformacije, što, prema MakeUseOfu, ponekad zaslužuje korištenje dobre stare funkcije mute.