POGLED PREMA ZVIJEZDAMA

Prizor iz najdubljeg svemira: Hubble je snimio spektakularnu supernovu staru 11 milijardi godina

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 10.11.2022 15:48
  • Objavljeno 10.11.2022 u 15:48
ilustracija

ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Jupe / Alamy / Alamy / Profimedia

Semirski je teleskop zahvaljujući zanimljivom triku uspio snimiti čak tri stadija umiranja prastare zvijezde

Supernova je spektakularna smrt zvijezde, kozmički događaj kojeg se može promatrati s nesmiljene udaljenosti. Hubble je tijekom promatranja zvijezda ulovio snimku jedne takve eksplozije koja se dogodila u ranoj eri svemira - prije 11 milijardi godina. Mjesta poput ovih nalaze se blizu 'središta svemira' koji je, podsjetimo, u ovom trenu star 13.8 milijardi godina. 'Ovo je prvi detaljni uvid u supernovu koja je eksploridala u tako ranom dijelu povijesti svemira' piše u službenoj objavi svemirske agencije.

Hubble, zajednički projekt američke NASA-e i europske ESA-e, satelitski je teleskop koji je čovječanstvu pružio neusporedive poglede prema bespućima svemira, a ovu je eksploziju vidio čak tri puta zahvaljujući fenomenu gravitacijskih leća. Galaksije zbog gravitacijske sile mogu poslužiti kao kozmička povećala koja teleskopima mogu pomoći vidjeti udaljene objekte poput te supernove. Galaktički roj Abell 370 je u ovom slučaju poslužio kao serija povećala kojima su astronomi lakše pratili evoluciju supernove u rasponu od nekoliko dana, piše Cnet.

Na slikama možemo vidjeti galaktički roj Abell 370 (lijevo) koji je povećao razne stadije supernove. Na četiri desne slike možemo vidjeti varijacije Hublleovog pogleda prema supernovi tijekom nultog, drugog i osmog dana.

Na slikama možemo vidjeti galaktički roj Abell 370 (lijevo) koji je povećao razne stadije supernove. Na četiri desne slike možemo vidjeti varijacije Hublleovog pogleda prema supernovi tijekom nultog, drugog i osmog dana.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, STScI, Wenlei Chen (UMN), Patrick Kelly (UMN), Hubble Frontier Fields

Hubble je snimio svojevrsni vremenski raspon eksplozije. 'Poveznica ovih slika je vatrena kugla supernove koja se pojavljuje u nekoliko različitih boja' kažu iz NASA-e. 'Slike su došle u različitim vremenskim razdobljima zbog različitih vremena putovanja svjetla. Kasnije su slike 'odgođene' zato jer je svjetlo doslovno putovalo dulje kroz 'doline' izobličenog svemira'.

Wenlei Chen, autor znanstvenog rada o supernovi i istražitelj koji radi na postdoktoratu kaže da je vrlo rijetko vidjeti snimke studije supernove u ovako ranom stadiju, zato jer su ti stadiji uglavnom vrlo kratki.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA, ESA, Alyssa Pagan (STScI)

Hubbleove slike prikazuju fenomen tijekom samog početka eksplozije, drugog dana i osmog dana. Plava boja koja indicira više temperature prelazi u crvenu (hladnije temperature). 'Imate masivnu zvijezdu, jezgra joj se uruši, nastane odar, zagrije se i onda se tijekom tjedna ohladi' rekao je voditelj studije Patrick Kelly. 'Mislim da je ovo jedna od najnevjerojatnijih stvari koje sam ikad vidio'.

Tim astronoma je također i izračunao veličinu bivše zvijezde, zaključivši da je bila oko 500 puta veća od našeg Sunca. Masivna zvijezda bila je crveni superdiv sličan puno popularnijem Betelgeuseu.

  • +3

Kakav spektakl: Pogledajte neke od najljepših prizora snimljenih teleskopom Hubble

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA / Hubble

Znanstvenici su supernovu uspjeli prepoznati analizom Hubbleovih sakupljenih podataka. Teleskop je, podsjetimo, u svemiru preko 30 godina te do danas nije prestao slati nova otkrića. Ova studija dokazuje da se u podacima sakupljenima uz pomoć ove promatračnice nalazi još neotkrivenog blaga.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!