Trenutak udara

Teleskopi Hubble i James Webb snimili su sudar letjelice DART i udaljenog asteroida

30.09.2022 u 10:47

Bionic
Reading

Teleskopi James Webb i Hubble ulovili su prizore udara letjelice DART u asteroid Dimorphos, dio binarnog sustava stijena udaljenog 10.9 milijuna kilometara od Zemlje

Poznati svemirski teleskopi Hubble i James Webb snimili su trenutak kad se NASA-ina misija DART zabila u asteroid brzinom od 22.531 kilometar na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Promatračnice su ulovile snimku eksperimenta planetarne obrane koji je udarom u manji asteroid binarnog sustava Didymos i Dimorphos pokušao promijeniti putanju svemirske stijene. Radi se o prvom pokušaju preusmjeravanja potencijalne prijetnje Zemlji modificiranjem orbite kinetičkom metodom. Podsjećamo, Didymos i Dimorphos ne predstavljaju nikakvu opasnost našem planetu, što ih čini savršenom metom za pokus.

Webb i Hubble su sa sigurne udaljenosti istovremeno snimali ovu nebesku metu te su objavili snimke udara.

Stručnjaci se nadaju da će misija biti uspješna te da će ovakvi udari jednog dana moći spasiti Zemlju od opasnih svemirskih stijena. 'Webb i Hubble pokazuju da uvijek možemo postići više ako surađujemo' rekao je administrator NASA-e Bill Nelson.

'Webb i Hubble su, po prvi put, u istom trenu snimili slike iste mete: asteroida kojeg je nakon dugog putovanja udarila svemirska letjelica. Cijelo čovječanstvo čeka otkrića koja će donijeti Webb, Hubble i ostali sateliti - bila to ona o misiji DART ili neka koja slijede'.

Koordinirana promatranja Hubblea i Webba predstavljaju više od operacijskog dostignuća pojedinih teleskopa - tu su brojna znanstvena pitanja koja sežu sve do nastanka i sastava našeg sustava. Pomoću tih obzervatorija mi ih možemo pažljivije promatrati. Zajednička će snimkau znanstvnicima dati znanje o prirodi površine Dimorphosa, koliko je tvari izbačeno tijekom sudara te koliko je brzo ona izbačena.

DART Izvor: Profimedia / Autor: NASA / UPI / Profimedia

Teleskopi su udar snimili u dvije valne duljine - Webb u infracrvenoj, a Hubble u vidljivoj. Promatranje udara u nekoliko valnih duljina otkrit će distribuciju komadića stijene u novonastalom oblaku prašine te pomoći odrediti radi li se o velikim komadima stijena ili finoj prašini.

Kombiniranjem ovih informacija i promatranjem uz pomoć teleskopa na tlu znanstvenici će otkriti koliko je kinetički udar učinkovit pri mijenjanju orbite asteroida, zaključuje Daily Mail.