kanal za novačenje?

Pripazite, na LinkedInu bi vas mogli kontaktirati i - špijuni

29.08.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Već više godina kontraobavještajci iz nekoliko zapadnih država upozoravaju pojedince neka se pripaze inozemnih agenata koji koriste tu poslovnu mrežu za novačenje

Na LinkedInu možete naći posao, zaposlenike, kolegice i kolege iz branše, partnere i - špijune. Već više godina, piše New York Times, kontraobavještajci iz nekoliko zapadnih država upozoravaju pojedince neka se pripaze inozemnih agenata koji koriste tu poslovnu mrežu za novačenje.

društvene mreže

Pogledajte kako sve hakeri žele ukrasti vaš identitet i kako se najlakše obraniti od njih

Pogledaj galeriju

Navodno su u tome najaktivniji kineski špijuni, koji LinkedIn koriste kako bi pokušali zavrbovati na tisuće ljudi odjednom.

Učinkovitije je, procjenjuju zapadni obavještajci, brzo stupiti u konakt s više ciljeva odjednom na LinkedInu i pozvati ih u Kinu pod krinkom poslovnog putovanja nego slati špijune u Sjedinjene Države kako bi obradili jednu po jednu osobu i izvukli poslovne tajne, intelektualno vlasništvo i rezultate istraživanja koje je moguće unovčiti.

Bivši zaposlenik američke obavještajne agencije CIA-e Kevin Patrick Mallory dobio je ove godine kaznu 20 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za urotu u sklopu koje je informacije o nacionalnoj obrani predao kineskom obavještajcu.

Prema navodima FBI-ja Malloryja je kineski obavještajac kontaktirao putem LinkedIna, predstavljajući se kao pripadnik think-tanka.

LinkedIn je Kinezima zanimljiv i zbog toga što je ta mreža dobila dozvolu za rad u Kini nakon što su pristali na cenzuru dijela svog sadržaja. Uz to, velik dio njenih 645 milijuna korisnika diljem svijeta u potrazi je za poslovnim prilikama, što obavještajcima daje odličnu izliku za prvi kontakt.

U LinkedInu tvrde kako njihovi timovi uklanjaju lažne korisničke račune kad god ih nađu te upozoravaju kako su prijevare kršenje uvjeta pružanja usluga.