OKRUGLA OBLJETNICA

Prije 20 godina dobili smo domenu .hr

27.02.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Ime po kojem je Hrvatska prepoznata u svijetu interneta zaživjelo je 27. veljače 1993. godine, kada je stiglo odobrenje za uspostavu vršne internetske domene .hr kao nacionalne domene Republike Hrvatske

Prva .hr domena registrirana je pod nazivom srce.hr. Do danas ih je registrirano više od 77 tisuća.

'U tih se 20 godina puno toga promijenilo u svijetu domena. No nije se promijenila činjenica da je Hrvatska zadržala besplatne domene na koje ima pravo svaki hrvatski građanin i svaka hrvatska tvrtka. To je ono čime se ponosimo i što nas čini drugačijima od ostalih zemalja širom svijeta', kažu u CARNetu.

Domene .hr moguće je registrirati kao besplatne (uz uvjet u nazivu) i naplatne (bez uvjeta) te .from.hr domene (besplatne) i .com.hr (naplatne) kao domene niže razine.

Od 1. siječnja 2012. godine CARNet je u potpunosti preuzeo sve elemente upravljanja i administracije .hr domenom koje je 19 godina u ime CARNeta odrađivala DNS služba Sveučilišnog računskog centra u Zagrebu.

Nakon što se to godinama (na užas korisnika) radilo u papirnom obliku, nedavno je uvedena on-line registracija i administracija besplatnih domena. Time je postupak registracije bitno ubrzan, zbog čega je porastao i broj registriranih besplatnih domena u zadnjih godinu dana. Domene se registriraju najkasnije idući radni dan od zaprimanja zahtjeva za registraciju.

CARNet konstantno radi na pojednostavljenju i ubrzanju registracije domena pa je tako uvedena automatska registracija domena za pravne osobe koja je omogućena povezivanjem Registra .hr domena sa Sudskim registrom. Cilj je u potpunosti uvesti automatizaciju registracije, za što je preduvjet povezivanje s nadležnim registrima.

U cilju dodatne promocije domena, za .from.hr (iz.hr, name.hr) domene koje su namijenjene svim građanima Republike Hrvatske, CARNet je krajem 2012. godine omogućio uz registraciju domene kreiranje vlastitih web stranica (namijenjenih predstavljanju životopisa, hobija i sl.) koje su smještene na CARNetovim poslužiteljima te time potaknuo obogaćivanje web prostora kvalitetnim sadržajem.

I ova je usluga besplatna za sve hrvatske građane. Jedna od prvih predstavljenih web stranica je i nova osobna web stranica hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na adresi ivo-josipovic.from.hr, koji ju je otvorio u svrhu promocije from.hr domena.

Od pokretanja usluge do danas skoro 600 građana je iskoristilo ovu mogućnost te dodatno predstavilo sebe i svoje aktivnosti putem ove usluge i time obogatilo hrvatski web prostor.

Saznajte više na stranici 20 godina domene